25.11.2020
Kunnolla hoidettu kosteudenhallinta suunnittelun ja rakentamisen aikana tekee kodista turvallisen ja mukavan asua. Peabilla on tarkat ohjeet suunnitelmien jokaiseen vaiheeseen, jotta kaikki rakennushankkeeseen osallistuvat tietävät vastuunsa kosteudenhallinnassa. Rakennuksen valmistuessa vastuut kerrotaan asukkaille ja muille rakennuksen käyttäjille. Vain oikeanlainen käyttö säilyttää kodit ja muut tilat kuivana ja niiden sisäilma terveenä.
Asuntomyyjämme, jos ketkä, tietävät, mitä ihmiset kysyvät rakentamisesta. Ihminen, joka on tekemässä elämänsä suurinta kauppaa, haluaa tietää tarkasti, miten tuleva koti on rakennettu.
Asuntomyyjämme vievät ostajat heidän tulevan kotinsa työmaalle. He kertovat ja näyttävät, mitä teemme, jotta kodista tulee hyvä.
Kosteudenhallinta kiinnostaa myyjiemme mukaan kaikkia asunnonostajia. Näyttämällä työvaiheita ja materiaalien käsittelyä hälvennämme epäluuloja ja oikaisemme vääriä uskomuksia.
Ihmiset haluavat esimerkiksi varmistaa, ettei lattiamateriaaleja asenneta märälle pinnalle. Asuntomyyjämme kertovat tarkasti kosteudenhallinnan rutiinimme ja näyttävät, että olemme ihan kaikki suorittaneet siihen liittyvän eKosteus-koulutuksen, myyjät mukaan lukien. Se vakuuttaa ihmisiä.
Kaikki ovat suorittaneet kosteudenhallinnan koulutuksen
Peab haastoi muut suomalaiset suuret rakennusyhtiöt kehittämään ja suorittamaan rakentamisen ammattilaisille tarkoitettua eKosteus-koulutusta, jonka kaikki Peabin työntekijät ovat tämän vuoden aikana suorittaneet. Alalla on yhteinen halu rakentaa kunnolla ja luoda suomalaisille turvallisia koteja ja työpaikkoja.
Kosteudenhallinta vaatii koko ketjun vastuuta rakentamisessa. Kun kaikki huolehtivat yhdessä sovittujen kriteerien mukaan siitä, että kosteus ei vahingoita rakenteita tai materiaaleja, voi lopputulokseen luottaa.
Suojaamme kaikki rakennusmateriaalit, ja kaikilla työmailla on anturit mittaamassa kosteutta. Jokaisen asunnon märkätilan ja kuivatilan seinistä ja lattioista mitataan kosteudet ennen päällystämistä, eikä päällystämistä aloiteta ennen kuin raja-arvot on alitettu. Mittaukset tekee aina ulkopuolinen kosteusmittaaja.
Periaatteena on, että kaikki puuttuvat tarvittaessa peliin. Korjaamme havaitut puutteet välittömästi ja käsittelemme ne työmaiden viikkokokouksissa.
Kosteutta pitää torjua myös valmiissa rakennuksessa
Pidämme jo suunnitteluvaiheessa huolen, että riskirakenteita ei oteta toteutukseen. Jos sellaisia on esillä, valitsemme vaihtoehtoisen toteutustavan, jolloin voimme minimoida rakentamisvaiheen kosteusriskit.
Sama linja jatkuu materiaaleja hankittaessa. Tärkeintä on, että kosteudenhallinnan ketju ei petä missään vaiheessa. Kun kaikki ovat perehtyneet asiaan ja tuntevat vastuunsa, on rakentamisen lopputuloksena toimiva ja sisäilmaltaan turvallinen koti tai työpaikka.
Eikä ketju lopu rakennuksen valmistumiseen. Rakennuksen luovutuksen jälkeen vastuu siirtyy sen käyttäjille, kuten kotien asukkaille. Siksi asunnon tai minkä tahansa kohteen luovutukseen kuuluu käytönopastus.
Kokoamme kodin kansioon käyttöohjeet. Kerromme, että lattiakaivot pitää puhdistaa ja tiskikoneen kaapin alle kannattaa silloin tällöin vilkaista. Näytämme asioita ihan kädestä pitäen: miten esimerkiksi nukkasihti irrotetaan ja putsataan.
Peabin rakentajat ovat törmänneet rakenteiden vahingoittumiseen ja sisäilmaongelmiin, jotka johtuvat esimerkiksi siitä, että asukkaat ovat itse sammuttaneet huoneistokohtaisen ilmastoinnin kokonaan tai jättäneet märkätilat kuivaamatta. Asukkaiden vastuulla on myös huolehtia, että huoltoyhtiö hoitaa huolto-ohjeissa sovitut toimenpiteet.
Uskomme, että kertomalla rakentamisesta luotettavasti ja yksityiskohtaisesti, myös tulevat asukkaat sitoutuvat pitämään kotinsa hyvässä kunnossa.
Tiesitkö tämän kosteudenhallinnasta? Selvitä, ovatko 7 kosteudenhallinnan myyttiä totta vai ei
Näin pidät kotisi terveenä
- Perehdy asuntosi ohjeisiin.
- Opettele sulkemaan koko asunnon vedentulo vahingon varalta.
- Käytä ilmanvaihtoa ohjeiden mukaan.
- Puhdista ilmanvaihtoventtiilit ja tuloilmasuodattimet vähintään kerran vuodessa.
- Poista kosteus märkätiloista heti käytön jälkeen.
- Puhdista märkätilojen lattiakaivot ja pesualtaiden vesilukot 1–4 kertaa vuodessa.
- Varmista, ettei hana jää tiputtamaan vettä sulkemisen jälkeen
- Varmista, että astianpesukoneen alla on vuotoallas.
- Sulje koneiden hanat aina käytön jälkeen.
- Älä jätä pesukoneita toimimaan ilman valvontaasi.