Ilkka Laakeristo, yksikönjohtaja

Ilkka Laakeristo aloitti kymmenen vuotta sitten Peabilla ja työskentelee nykyään korjausrakentamisen yksikönjohtajana. Monet eri tehtävät ja haastavat projektit ovat opettaneet hänelle paljon.

Toimi aina vastuullisesti. Minulle on aina ollut tärkeää tehdä työt hyvin. Jokaista tehtyä hanketta pitää pystyä jälkeenpäinkin katsomaan hyvällä mielellä ja ylpeänä. Tämä asenne juontaa juurensa jo lapsuudestani. Perheelläni oli rakennusalan yritys, ja suvussamme on rakentajia useassa sukupolvessa. Pienellä paikkakunnalla oli tärkeää saavuttaa ihmisten luottamus ja pitää yllä hyvää mainetta. Vastuullisuus tarkoittaa myös aitoa pelottomuutta; en pelkää mennä vaikka läpi harmaan kiven. Peabilla olen viihtynyt, koska olen saanut vastuuta ja minua on tuettu kehittymisessä.

Vaikka et löytäisi heti omaa juttuasi, et ole epäonnistunut. Ennen rakennusalan opintoja opiskelin yliopistossa fysiikkaa. Se ei ollut minun juttuni, mutta en silti tunne tuon ajan menneen hukkaan. Elämässä ei ole menetettyjä vuosia, on vain elettyjä ja koettuja vuosia. Harvemmin ensimmäinen valinta on itselle sopivin. Kannattaa muutenkin antaa välillä tuulen viedä ja tutustua itselle vieraisiin maailmoihin. Kun teet työsi hyvin, elämä avaa sinulle uusia mahdollisuuksia.

Ole sitkeä, vaikka ajat olisivat vaikeat. Hain nuorena opiskelijana harjoittelupaikkaa, mutta vuoden 2008 finanssikriisi vei harjoittelupaikat. Soitin eri yrityksiin, mutta kaikkialla tarjottiin vain eioota. Kun paremmat ajat sitten koittivat, moni muisti minut ja kiinnostavia työtarjouksia tuli myöhemmin runsaasti. Olin jäänyt mieleen sitkeänä ja alasta kiinnostuneena tyyppinä. 

Kun valitset alaa ja työpaikkaasi, ole avoin ja utelias. Moni ala on mainettaan monipuolisempi, ja kiinnostavia työnkuvia on tarjolla pilvin pimein. Loppujen lopuksi tunnemme työelämän moninaisuutta aika huonosti. Esimerkiksi rakennusala tarjoaa todella monipuolisia tehtäväkuvia ja vaihtoehtoja. Projektit ovat kiinnostavia ja vaativat kovaa osaamista projektinhallinnasta. On ammatillisesti todella kiehtovaa vetää projektia ja onnistua laajan yhteistyöverkoston kanssa.

Arvosta toisia ihmisiä. Olen iloinen, että maailma on muuttunut siihen suuntaan, että hyvään vuorovaikutukseen ja ilmapiiriin kiinnitetään rakennusalallakin paljon huomiota. Meidän kannattaa opetella ymmärtämään toisiamme, koska tarvitsemme toisiamme. Mahdotontahan se on y-tunnusten kanssa jutella. Olemme kaikki erilaisia, eli meitä motivoivat eri asiat. Johtamisessa kannattaa aina ottaa huomioon, että ihmiset ottavat vastuuta ainoastaan niistä asioista, jotka he kokevat merkityksellisiksi ja joihin he voivat vaikuttaa.

Kehitä itseäsi. Elinikäinen oppiminen on arkipäivää rakennusalalla. Siitähän työelämässä on kyse. Rakennusala ei yhtäkkiä ajatellen ole täynnä mullistavia innovaatioita, mutta jokainen hanke tuo uutta. Kehittymisen on oltava arkipäivää, ja teemme esimerkiksi uudenlaisten yhteistyömallien kanssa kehitystyötä. Ammattikuntien rajapinnat häviävät, ja ihmiset pyrkivät yhdessä yhteisiin tavoitteisiin sekä hyviin lopputuloksiin. Onnistuminen perustuu keskinäiseen luottamukseen.

Arvosta hankaliakin hankkeita, koska opit niistä usein enemmän kuin helpoista. Työelämässä oleellista on oppia ymmärtämään, mihin kannattaa keskittyä. Tuon taidon oppii projekteissa, joissa riittää haasteita. Itsetuntemukseni sekä epävarmuuden sietokykyni ovat kasvaneet projekti projektilta, ja olen oppinut asettamaan asiat mittasuhteisiinsa. Jos hetkittäin jokin työasia tuntuu raskaalta ja oma maailmakin heilahtaa hetkiseksi paikoiltaan, kannattaa katsahtaa ulos ikkunasta. Maailma ei olekaan tuhoutunut, vaan kaikki on paikoillaan. Kun asiat eivät suju ennakkosuunnitelmien mukaan, täytyy olla valmis kehittämään uusia ratkaisuja. Työelämän hienoja hetkiä ovat ne, kun ihmiset pyrkivät yhdessä voittamaan vaikeudet ja onnistuvat siinä. 

Älä koskaan ole niin kiireinen, ettet ehdi ajattelemaan. Ajattelun vähäisyys kostautuu aina. Kaikki onnistumiset lähtevät siitä, että asiat ajatellaan ja suunnitellaan kunnolla. Ajattelemaan pysähtyminen ei merkitse hitautta vaan tehokkuutta. Mitään ei ole rakennettu päivässä, ja kaikki suuretkin projektit tehdään pala kerrallaan.

Älä jumitu omiin näkökulmiisi vaan pyri ymmärtämään, mitä toiset ajattelevat ja tavoittelevat. On hyvä hypätä henkisesti välillä ikään kuin toiselle puolelle pöytää. Jos mietin asioita aina vain omasta työnäkökulmastani, jumitun ja uraudun helposti liian valmiisiin malleihin. Kannattaa myös kurkistaa omien töiden ulkopuolelle, koska toisilta toimialoilta löytyy varmasti aivan uusia oppeja.  

Elä nyt. Älä tee sitä vasta eläkkeellä. Jos työsi on vastenmielistä, mieti muita vaihtoehtoja. Minulle on tärkeää, että tykkään työstäni ja että muillakin on mukavaa. On hienoa työskennellä yrityksessä, jossa ei ajatella, että maailma on valmis, vaan voin vaikuttaa asioihin. Rakentamisen maailma lumoaa minut aina vain uudelleen – jotakin niin hohdokasta tässä on. Saamme aikaan todella konkreettista, ja meillä on iso yhteiskunnallinen vastuu. Se innostaa!

Urani Peabilla:

2010 diplomityöntekijänä

2010–2012 työmaainsinöörinä

2012–2014 projekti-insinöörinä

2014­–2019 työpäällikkönä

2019–2019 tuotantopäällikkönä

2020– yksikönjohtajana

Lue lisää uratarinoita

Tutustu täältä myös muiden Peabilaisten uratarinoihin!

Avoimet työpaikat

Katso avoimet työpaikat ja hae meille töihin!

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivustoon hyväksyt evästeiden käytön.