”Laadukas kivirakentaminen tuo iloa ihmisille vuosienkin päästä – kesätyö vahvisti intoani alalle”

Laura Wentjärvi on viihtynyt jo kaksi kesää Peab Asfaltin kivirakentamisen työnjohtoharjoittelijana. ”Infrarakentaminen on kiinnostavaa, monipuolista ja vastuullista. Parasta on päästä luomaan ihmisille kauniita ja toimivia kaupunki- ja pihaympäristöjä.”

Rakennusmestariksi Turun ammattikorkeakoulussa kolmatta vuotta opiskeleva Laura Wentjärvi, 25, on päässyt sukeltamaan syvälle infra- ja kivirakentamisen saloihin. Monipuolinen ala on tempaissut Lauran mukaansa niin, että hän halusi ehdottomasti jatkaa Peab Asfaltin kivirakentamisen työnjohtoharjoittelijana tänäkin kesänä.

Miksi halusit palata kesätöihin Peabille?

”Kesällä 2021 olin aivan ummikko kivirakentamisessa. Koska minulla ei ollut aiempaa työkokemusta työnjohdosta tai alalta ylipäätään, ajattelin kesäni koostuvan lähinnä avustavista tehtävistä tai esimerkiksi liikenteenohjauksesta. Mutta kesätyöni osoittautuikin täysin päinvastaiseksi! Työtehtäväni olivat sellaisia, joita tulisin oikeastikin tekemään valmistuttuani. Sain paljon vastuuta ja välillä ajattelin, että apua, pärjäänkö oikeasti jo tällaisissakin jutuissa. Pärjäsin ja opin valtavasti. Kesä ylitti kaikki odotukseni ja innostuin alasta. Oli kiva palata tuttuun työhön ja porukkaan.”

Miten sinut perehdytettiin töihin?

”Aluksi kiersin työmaita työmaapäälliköiden mukana, kyselin paljon ja seurasin töiden etenemistä vaihe vaiheelta. Sain jo alussa tehdä pienempiä hommia, kuten pinta-alojen mittausta. Lisäksi pääsin jyrsimen, levittimen ja muidenkin työkoneiden kyytiin, mikä oli uutta ja hauskaa. Osaamisen kerryttyä sain oman työmaan itsenäisesti hoidettavaksi. Tapasin asiakkaan, suunnittelin urakan ja ohjasin omaa kiviporukkaa. Lopuksi tarkistin työn laadun yhdessä asiakkaan kanssa. Pääsin näkemään koko prosessin ja sain rutkasti itsevarmuutta.”

Mikä kivirakentamisessa on parasta?

”Infrarakentaminen on äärettömän kiinnostavaa, monipuolista ja vastuullista työtä. Parasta on päästä luomaan ihmisille kauniita ja toimivia kaupunki- ja pihaympäristöjä. Laadukkaasti tehdyistä kiveyksistä on iloa käyttäjilleen vielä vuosienkin päästä. Kun uuden asunnon sisäpuolen näkee vain asukas, kivirakentamisen jälki on kaikkien nähtävillä. Siitäkin tykkään, että saan tehdä töitä ulkona – paitsi ehkä silloin, kun vettä tulee kaatamalla – ja pääsen liikkumaan aktiivisesti kohteesta toiseen.”

Mitä kaikkea olet tehnyt kuluneen kesän aikana?

”Olen saanut johdettavakseni monia työmaita ja ollut mukana kymmenissä eri kohteissa. Enimmäkseen olen vastannut kivitöistä Kaarinassa, mutta olin myös auttamassa Peabin asentajia Naantalin asuntomessuilla, kun sinne piti tilata lisää tavaraa. Projektit ovat olleet kaikkea uuden bussipysäkin kiveyksen, laatoituksen ja asfaltin tekemisestä reunakivien liimaamiseen. Peabin asfalttiporukka on käynyt ensin päällystämässä kohteen, ja kiviporukkani on asentanut sitten reunakivet.”

Mitä ammattiylpeys merkitsee sinulle?

”Olen luonteeltani tarkka ja tunnollinen enkä voisi koskaan hoitaa töitäni huolimattomasti. Minulle tulee hyvä mieli, kun joku tulee kehumaan vaikka tekemäämme jalkakäytävää, että onpa hyvin tehty ja tässä on mukava kävellä. Se vahvistaa ammattiylpeyttäni. Vanhemmissa kollegoissani ammattiylpeys näkyy myös jämptiytenä, että asiat hoidetaan hyvin alusta loppuun ja mahdolliset ongelmat ratkotaan nopeasti. Työn korkeasta laadusta ei tingitä, vaikka mitä yllätyksiä tulisi vastaan.”

Töitä jaksaa tehdä, kun syö hyvin. Mikä on ollut kesän lempilounaasi?

”Olen hakenut usein kaupasta jonkun hyvän valmissalaatin tai valmisruoan. Toinen lempparini on läheisen kiinalaisen ravintolan kananuudeliwok. Joskus kiireessä olemme käyneet grillillä hakemassa makkaraperunat. Tuhdilla annoksella jaksaa painaa.”

Mitä sanoisit kaverillesi, joka miettii, hakeako töihin Peabille?

”Olen alusta asti tuntenut itseni tervetulleeksi tähän mukavaan ja sopivan rempseään työyhteisöön. Olen kiitollinen siitä, että minuun on luotettu ja olen saanut tehdä monipuolisesti oman alani juttuja. Olen voinut aina arkailematta kysyä apua ja neuvoja. Harkitsin opintojeni alussa suuntautuvani talopuolelle, mutta kahden kesän jälkeen mietin vahvasti infra-alaa. Jatkankin Peabilla vielä syksyllä opintojeni ohessa.”