8.6.2021
Kestävä ympäristö syntyy kehittämällä kokonaisvaltaisesti rakentamisen laatua ja erityisesti kosteudenhallintaa. Peab Oy:n uusin avaus on valtakunnallinen kumppanuussopimus Suomen suurimman kuntotarkastus- ja sisäilmayhtiön Susteran (entinen Raksystems) kanssa.
Peabin suunnittelun alla olevissa omissa uudisasuntokohteissa valtakunnallinen ja riippumaton kumppaniyritys tulee valvomaan kosteudenhallinnan prosessia sekä rakentamisen laatua alusta loppuun.
”Kun rakentajien kosteudenhallinnan osaaminen kasvaa, rakentamisen laatu paranee”, toimitusjohtaja Mika Katajisto toteaa tyytyväisenä.
Yhtiö solmi toukokuun lopussa yhteistyösopimuksen insinööritoimisto Sustera Oy:n kanssa, joka on tehnyt Suomen suurimpana kuntotarkastus- ja sisäilmayhtiönä jo yli 150 000 kuntotarkastusta.
”Tavoitteenamme on kumppanuus, joka nostaa molempien yritysten kosteudenhallinnan ja laadun valtakunnan parhaalle tasolle. Kosteudenhallinta ja rakentamisen laatu saadaan kuntoon vain määrätietoisilla teoilla”, Katajisto sanoo.
Koordinaattori hankkeeseen jo ennen suunnittelijoita
Peabin ja Susteran sopimus pitää sisällään kaikki toiminnot tilaamisvaiheesta rakennuksen valmistumiseen ja aina vastuuajankin päättymiseen saakka. Tärkeää on, että kosteudenhallintakoordinaattori on mukana hankkeessa jo alusta asti. Ulkopuolinen valvoja arvioi aikataulun realistisuuden sekä minimoi laatu- ja kosteudenhallinnan riskit.
”Suunnittelun ohjaus on yksi tärkeimmistä vaiheista, kun päämääränä on onnistunut kosteudenhallinta. Koordinaattori tuo oman asiantuntemuksensa suunnittelutyön toteutukseen”, asuntorakennuttamisesta vastaavan Peab Kiinteistökehityksen toimitusjohtaja Juha-Pekka Eskola sanoo. Hankkeiden erityislaatuisuus on tärkeää huomioida projektin kaikissa vaiheissa. Kosteudenhallintakoordinaattori perehdyttää myös työmaalla työskentelevät kosteudenhallinnan tärkeimpiin osa-alueisiin.
”Kumppanuusyritykseltämme tulee mukaan tässä vaiheessa myös ammattitaitoinen rakennustyön valvoja, joka valvoo aikataulut, teknisen toteutuksen laadun sekä dokumentoinnin. Hän raportoi projektin etenemisestä kuukausittain myös meidän asiakkaillemme eli asunnon ostajille. Luovutusvaiheessa valvoja tarkastaa asunnot. Näin varmistamme virheettömän lopputuloksen”, Eskola kertoo.
”Systemaattinen ja pitkäjänteinen avoin yhteistyö alan ammattitaitoisten toimijoiden kanssa on avain hyvään lopputulokseen. Yrityksemme tavoitteena on turvata kiinteistöjen ja ihmisten hyvinvointi. Kosteudenhallintakoordinaattori ja rakennustyön valvojat osaltansa auttavat rakennushakkeeseen ryhtyvää saavuttamaan parhaan mahdollisen rakentamisen laadun”, kertoo Sustera Group CEO Marko Malmivaara.
Ajantasainen palaute mahdollistaa nopean reagoinnin
Yksi yhteistyön tärkeimmistä hyödyistä on, että Sustera raportoi perusteellisesti kaikista käynnissä olevista hankkeista – näin saadaan palaute ja mahdollisuus jatkuvaan kehittämiseen. Ulkopuolisen näkemyksen myötä voidaan parhaiten oppia ja ennaltaehkäistä epäkohtia seuraavissa hankkeissa.
Peabilla on ollut ulkopuolinen kosteudenhallintakoordinaattori kaikissa omissa asuntohankkeissaan jo vuodesta 2019 alkaen.
”Ongelma oli yhtenäisen palautejärjestelmän puute, koska valvojat tulivat eri yrityksistä. Nyt valtakunnallisen ja kokeneen kumppanin kanssa pystymme hallitsemaan ja parantamaan rakentamisen laatua järjestelmällisesti”, Eskola kertoo.
Avoimen vuoropuhelun ansiosta kumpikin osapuoli tietää ajantasaisesti kaikkien kohteiden tilanteen. Peabin osaaminen rakentajana ja rakennuttajana yhdistyy Susteran osaamiseen kosteudenhallintakoordinoinnin ja rakennustyön valvonnan kanssa.
”Keräämme tietoa ja levitämme hyviä käytäntöjä yrityksissämme. Haluamme oppia virheistämme ja saattaa hyvät ratkaisut kaikkien käyttöön”, Mika Katajisto sanoo.
Peab haastaa koko rakennusalaa
Peab haastoi jo parisen vuotta sitten suurimmat toimijat mukaan kehittämään kosteudenhallintaa rakennusalalla. Tuloksena 14 suurinta rakennusliikettä ryhtyi kehittämään kosteudenhallinnan eKosteus-verkkokoulutusta yhteistyössä RT:n kanssa. Jokainen peabilainen rakentaja suoritti koulutuksen vuoden 2020 aikana.
”Olemme ottaneet käyttöön suuren määrän alalla täysin uusia kosteudenhallintaa kehittäviä linjauksia ja toimintatapoja. Haluamme tehdä asiat kerralla kuntoon ja nostaa ammattiylpeyden takaisin kunniaan”, kertoo Katajisto.