Siltarakentajaksi voi pätevöityä monin tavoin, joista mestari-kisällimalli on yksi vaihtoehto. Peabilla on parhaillaan käynnissä mestari-kisälli-työssäoppimisohjelma Tervolan Vaajoen siltatyömaalla. Tämä oppimisohjelma saatiin käyntiin onnekkaan sattuman kautta.
Oululainen Neea Lehto toimi aikaisemmin tuotantoinsinöörinä talonrakentamisen puolella Oulun yksikössä. Alkuvuodesta elettiin talopuolella hiljaista aikaa ja Neea otti työasioissa suoraan yhteyttä Peabin aluepäällikkö Taneli Seppälään.
Samaan aikaan Peab oli juuri voittanut Tervolan Vaajoen siltatyömaan tarjouskilpailun, jossa ELY-keskus tarjosi pääurakoitsijalle mahdollisuutta osallistua mestari-kisälli-oppimisohjelmaan. Taneli näki tässä mahdollisuuden kouluttaa siltaosaaja Peabille ja lähti viemään asiaa eteenpäin Neean kanssa. Neea on koulutukseltaan rakennustekniikan insinööri (AMK), mikä myös sopi hyvin siltatyömaan koulutusohjelmaan.
Siltarakentamisen ammattiosaajat ovat harvassa ja Lapin ELY-keskuksen tarjoama mahdollisuus oli onnenpotku Peabille.
”Siltahankkeisiin on hyvin vaikea päästä vastaavaksi työmaapäälliköksi, sillä teknisen kokemuksen ja referenssikohteiden osalta vaatimukset ovat kovat. Kisälli saa tästä hyvän työmaapäällikön referenssin ja mahdollisuuden hakea muihin infrahankkeisiin”, Taneli kertoo.
Kokenut mestari Taneli on opastanut kisälli Neeaa siltarakentamisen haastavaan maailmaan lähes puolen vuoden ajan.
Kokemus työmaalla on ollut silmiä avaava ja innostava
Taneli ja Neea muodostavat mestari-kisälli-työparin, jossa urakkasopimukseen on kirjattu ohjelman toteuttamisen toimintamuodot. Kisälli pitää kirjaa, mitä työmaalla on tehty ja opittu ja mestari hyväksyy ja kuittaa aineiston.
”Oli onni, että pääsin näin kokeneen rakentajan ohjattavaksi. Tärkeimpänä uutena oppina ovat tulleet tekniset asiat, kuten siltatyömaan kuvien lukeminen. Olen myös päässyt näkemään läheltä, miten työmaata käytännössä johdetaan. Myös se, miten paljon kaikesta pitää tietää, on yllättänyt minut. Tanelilta ja työmaan muilta kokeneilta osaajilta olen saanut valtavasti tukea ja oppia”, kertoo Neea iloisena.
Taneli komppaa Neeaa siinä, että työmaan johdon tulee tietää valtavasti asioita. Taneli on ollut alalla kymmeniä vuosia ja tietää, että tieto tulee ja vahvistuu vain tekemisen kautta. Selkärangasta tulevat esimerkiksi paalutusten toleranssit, mutta silti aika ajoin on asioita tarkistettava.
Hyvää mestari-kisälli-työtavassa on muun muassa se, että asiat tulevat kirjattua ja näin tiedoista voi hyötyä muutkin. Haastavaa taas välillä on se, mistä kaiken tiedon saa hankittua. Esimerkiksi raudoituskuvat konkretisoituvat vasta sitten, kun raudoitusta tehdään. Varsinaisen rakentamisen lisäksi mestari on ohjannut kisälliä myös liikennejärjestelyjen, kuvausten ja erilaisten mittausten tekemisessä.
Mestari-kisälli-malli sopii hyvin infrarakentamiseen
Infra-alalla on paljon lyhytkestoisia työmaita ja näiden dokumentointi on selkeää. Ohjelman laatudokumentointi jää tilaajan järjestelmiin ja aineistoja voidaan käyttää muun muassa työmaiden perehdyttämisessä.
Pitkän kokemuksen omaava Taneli tietää, ettei yhden sillan rakentaminen vielä tee täysin oppinutta siltarakentamisen osaajaa, mutta se mahdollistaa seuraaville työmaille pääsyn. Näin Peabilla saadaan kaivattu siltamestarin referenssi käyttöön.
”Olen ollut todella tyytyväinen tähän työssäoppimisohjelmaan ja toivon, että jatkonikin täällä infrarakentamisen puolella on työntäyteinen”, sanoo Neea.
Tervolan Vaajoen siltatyön rakennustyöt käynnistyivät huhtikuussa 2024. Oppimisohjelma jatkuu lokakuun loppuun saakka, jolloin kohde luovutetaan tilaajalle.