Rakentaminen vaatii malttia ja sinnikkyyttä. Varsinkin korjausrakentamisessa tulee yllätyksiä, sillä jokainen kohde on uniikki. Työnjohtaja Markku Monosta ja hänen poikaansa, työnjohtoharjoittelijana Peabilla ollutta Miika Monosta yhdistävät periksiantamattomuus ja kyky omaksua nopeasti uutta.
Markku Mononen: ”On mukavaa, että Miika on kiinnostunut korjausrakentamisesta”
”Ennen kuin päädyin rakennusalalle ja työnjohtajaksi Peabille, ehdin työskennellä muun muassa autonasentajana, ohutlevyseppänä, rakennusalan yrittäjänä ja olla kolme kertaa rauhanturvaajana. Olen tarttunut rohkeasti uuteen, kun kiinnostava tilaisuus on tullut vastaan.
Vuonna 2011 minua pyydettiin Peabin pääkaupunkiseudun korjausrakentamisen yksikköön. Koen, että monipuolisesta taustastani on ollut hyötyä. Korjausrakentaminen on hyvässä mielessä haastavaa. Aina, kun rakenteita puretaan, vastaan tulee yllätyksiä, ja kaikki kohteet ovat uniikkeja.
Kun olin ollut talossa jonkin aikaa, ajattelin, että olisinpa voinut tehdä täällä duunia jo aikaisemmin! Lämmitti nähdä, kuinka reilusti ja rehellisesti Peab toimii esimerkiksi yhteistyökumppaneitaan kohtaan. Olin kokenut alalla aiemmin myös häikäilemättömyyttä.
Oli mukavaa, kun poikani Miika tuli viime kesänä Peabille. Hän työskenteli Puotilassa, jossa Peab saneerasi Helsingin kaupungin vuokra-asuntoja. Työmaa oli itsellenikin tuttu, mutta Miikan tullessa olin jo siirtynyt toiseen peruskorjausurakkaan Jakomäkeen.
Olen halunnut siirtää Miikalle ammattiylpeyttäni. Hän on nähnyt rakentamista pikkupojasta asti. Alakouluiässä hän oli joskus hanslankarina, kun rakensin omakotitaloja. Miika oli kustannustietoinen, halusi hyvän palkan. Omassa talossammekin oli aina jokin projekti meneillään.
Toivon opettaneeni Miikalle esimerkilläni, että työt tehdään aina niin hyvin kuin mahdollista. Kun jotain sovitaan, siitä pidetään kiinni. Rehellisyydellä menestyy elämässä. Ja virheen sattuessa käsi pitää nostaa pystyyn eikä tehdä samaa virhettä uudestaan. Äitini on aina sanonut, että tekevälle sattuu ja tekemättömälle ei mitään.
Miika on ollut aina kätevä käsistään ja nopea omaksumaan uutta. On sanottava, että tämän piirteen hän on perinyt isältään: kun näen visuaalisesti, miten jokin asia tehdään, osaan kyllä tehdä sen. Tietotekniikka on Miikalla paremmin hallussa, se on itsestäänselvyys hänen sukupolvelleen. Hän on opettanut minulle esimerkiksi, kuinka ohjelmistoja voi hyödyntää paremmin työnjohtamistyössä. Miika on myös luonteeltaan rauhallisempi – olen oppinut häneltä rauhallisuuttakin.
Viihdyn Peabilla, ilmapiiri on ehdottoman hyvä. Meillä korjausrakentamisen yksikössä kaikki ovat huipputyyppejä, ja toisia autetaan aidosti ja oma-aloitteisesti. On mukavaa, että Miikakin on kiinnostunut korjausrakentamisesta. Käymme yhdessä vapaa-ajalla kuntosalilla, ja siellä usein pohdiskelemme töissä eteen tulleita asioita ja ratkaisuja niihin.”
Miika Mononen: ”Haluamme molemmat, että työt tehdään aina hyvin”
”Kun olin lapsi, isäni omakotitalossa oli aina enemmän tai vähemmän jokin huone remontissa. Autoin häntä viemällä ja tuomalla tavaroita. Asuin äitini kanssa Keuruulla, mutta vierailin usein isän luona pääkaupunkiseudulla. Opin häneltä jo silloin, että kun rakennetaan, rakennetaan kunnolla – ja aina kuin itselleen tekisi.
Toimin Tampereella useamman vuoden työnjohtajana ja tuotantopäällikkönä rakennuslasia valmistavassa yrityksessä ennen kuin muutin Helsinkiin maaliskuussa 2022. Pääsin opiskelemaan Metropolia-ammattikorkeakouluun rakennustekniikan insinööriksi. Sain kesäksi työnjohtoharjoittelijan paikan Peabin pääkaupunkiseudun korjausrakentamisen yksiköstä.
Päällimmäisenä mieleen jäi Peabin mahtava työporukka: yhteishenki oli tiivis ja fiilis työmaalla hyvä. Kaikki tuntuivat heti tutuilta, ja minut otettiin tasavertaisena mukaan yhteisöön. Tunne oli kotoisa, ja osaamistani arvostettiin. Nyt olen keskittynyt opintoihini, mutta haen korjausrakentamisen puolelle taas tulevana kesänä.
Olen oppinut isältä paljon. Yksi tärkeä konkreettinen oppi on ollut, että työnjohtajana on oltava tarkka – sovitusta pidetään jämäkästi kiinni. Kaikki asiat pitää sopia kirjallisena: näin taklataan mahdolliset väärinkäsitykset tai riitatilanteet.
Haluan tehdä isän tavoin työni aina pedantisti, enkä oikein siedä omaa epäonnistumista. Rakentaminen vaatii malttia ja sinnikkyyttä. Varsinkin korjausrakentamisessa tulee harva se päivä yllätyksiä, vaikka asiat olisi ennakkoon kuinka hyvin suunniteltu ja mietitty. Koen onnistumisen tunteita, kun saan tilanteet ratkottua.
Arvostan isän vahvaa kokemusta, ennakointikykyä ja taitoa hallita monimutkaisia kokonaisuuksia. Hän näkee jo kaukaa, jos jokin osa työmaasta on menossa väärään suuntaan. Puuttumalla ongelmiin ajoissa säästyy pitkä penni.
Jaamme samanlaisen arvomaailman. Rauhallisuuteni on tainnut tasoittaa hieman hänen särmiään.
Saan isältä apua aina, kun sitä tarvitsen. Isällä on mahtavat verkostot, joita olen pystynyt hyödyntämään, pääkaupunkiseudun piirit kun ovat itselleni uudet. Nyt kun asumme lähekkäin, käymme yhdessä salilla. Puhumme treenin lomassa työstäkin, mutta kyllä enemmistö keskusteluistamme koskee silti omia kuulumisiamme.”