”Uuden oppiminen tekee mielelle valtavan hyvää”, nuorisotyöstä rakennusalalle vaihtanut Jaakko Pulkkinen sanoo. Harjoitteluaika Peabilla on hänelle tärkeä: aidoissa työtehtävissä opitaan kunnolla rakentamisen taito. Peab tarjoaa harjoittelupaikkoja eri elämäntilanteissa oleville opiskelijoille, myös monelle alanvaihtajalle.
Rakennusala kehittyy jatkuvasti, ja se tarjoaa erittäin monipuolisia työmahdollisuuksia uusille tulevaisuuden osaajille: niin nuorille kuin jo työelämää nähneille alanvaihtajille.
Itsensä haastaminen, käsillä tekeminen ja uuden oppiminen. Nämä olivat tärkeimmät syyt, kun pitkään nuoriso- ja sosiaalialalla työskennellyt tamperelainen Jaakko Pulkkinen päätti vaihtaa keski-iässä rakentamisen pariin.
”Olen ollut aina kiinnostunut rakentamisesta ja nikkaroinut vapaa-ajallani kaikenlaista. Alanvaihto oli muhinut mielessäni pidempään. Tunsin vahvaa paloa lähteä kokeilemaan, voisinko tehdä kädentaidoista itselleni uuden ammatin”, hän kertoo.
Pulkkinen sai opiskelupaikan Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen talonrakentajalinjalta ja työssäoppimispaikan Peabilta. Hän rakentaa uusia kerrostaloja Tampereen Hervannassa.
Hän kiittelee niin työpaikkaohjaajaansa kuin koko Peabin työporukkaa, joka on ottanut hänet hyvin vastaan. Vuosikymmenien työkokemus on karaissut konkaria oikealla tavalla. Turha stressaaminen on jäänyt. Pieniin vastoinkäymisiin osaa suhtautua huumorilla.
”Kun osoittaa aktiivisuutensa ja on aloitteellinen, pääsee kiinni monipuolisesti hommiin. Olen tehnyt muun muassa vesikatto- ja betonitöitä, levytyksiä ja kiviporausta.”
Pulkkinen on tyytyväinen elämänsä suunnanmuutokseen. Ala tuntuu omalta, vaikka välillä tulee olo, että ’osaanko minä ja opinko minä’.
”Aina olen oppinut. Uuden oppiminen tekee mielelle valtavan hyvää. On terveellistä innostua uusista asioista ja haastaa itseään”, hän sanoo.
”Työn käytännönläheisyys sopii luonteelleni”
Rakentamisessa parasta on nähdä, kuinka työt etenevät ja valmista tulee. Fyysinen työ on aina kiinnostanut Emily Ahjolinnaa, 25, joka työskentelee Peabin kerrostalotyömaalla Vantaan Tikkurilassa.
”Muutin Ruotsista Suomeen kolmisen vuotta sitten ja kävin täällä vartijakoulutuksen. Tukholmassa olin tehnyt sijaisopettajan töitä päiväkodissa ja koulussa. Rakentaminen on kutkutellut kauan, ja lähdin opiskelemaan talonrakentajaksi Helsingin Taitotaloon.”
Ahjolinnan toi Suomeen Helsingissä asuva isoäiti, jonka lähelle hän halusi muuttaa. Elämänmuutos oli suuri: maan lisäksi vaihtui ammatti. Ahjolinna uskoo löytäneensä rakennusalalta oman paikkansa. Seuraavaksi hän suunnittelee kouluttautuvansa työnjohtajaksi.
”Minulla on Peabilla mahtava työpaikkaohjaaja, ja työmaalla on hyvä meininki. Työn käytännönläheisyys sopii luonteelleni. Tykkään hallita isoja kokonaisuuksia ja pitää lankoja käsissäni. Harjoittelussa olen saanut hyvän käsityksen työmaan toiminnasta. Hommat etenevät jämptisti aikataulussa, vaikka käynnissä on samanaikaisesti useita työvaiheita.”
Ahjolinna toivoo rakentamisen pariin lisää naisia.
”Ala mielletään miesvaltaiseksi, ja onhan se vielä pitkälti sitä. On ollut hienoa, että koulussani on paljon naisia, ja ohjaajani ja lähin työnjohtajani Peabilla ovat naisia. Minulla on työporukassa turvallinen olo. Hyviä tekijöitä arvostetaan. Asenne on se, joka ratkaisee.”
”Rakennusalalla on hienot mahdollisuudet kehittyä”
Helsinkiläinen Sondra Luik, 29, on työskennellyt kymmenen vuotta kaupan alalla vuoropäällikkönä ja myyjänä. Rakentamisesta hän kiinnostui, koska halusi oppia remontoimaan kotiaan.
”Kaipasin elämääni uusia tuulia. Rakennusala tuntui hyvältä valinnalta”, neljä vuotta sitten Virosta Suomeen muuttanut Luik kertoo.
Hän suorittaa rakennusalan tutkintoa Vantaan ammattiopisto Variassa. Kun tuli aika löytää harjoittelupaikka, Luik otti suoraan yhteyttä Peab-opettaja Jari Tyniin, joka auttoi motivoitunutta opiskelijaa. Luik pääsi harjoitteluun Espoon Otaniemeen, jonne Peab rakentaa 15-kerroksista uutta Noli Studios -rakennusta ja kauppaa.
”Alussa iso rakennustyömaa hieman hämmensi, kun ympärillä tapahtui koko ajan niin paljon. Sopeuduin nopeasti, ja opin työmaan perushommia: tein rappu- ja lattiasuojauksia ja kokeilin muun muassa betonin valamista.”
Luik sai harjoittelujaksostaan lisää potkua uravalinnalleen. Yksi parhaista asioista oli Peabin mukava ja avulias työporukka, joka jakoi oppejaan ja kannusti alalle.
”En ole miettinyt vielä tulevaisuuttani tarkemmin. Rakennusalalla on valtavasti työtehtäviä ja hienot mahdollisuudet kehittyä.”