Kuusi kesätyöntekijää kertoo kesätyöstä rakennustyömaalla

Kesätyö Peabilla tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia. Kuusi kesätyöntekijäämme kertoo, miten työt rakennustyömaalla ovat sujuneet ja mitä uusia taitoja on tullut opittua.

Haalariharjoittelija Kristian Lehtinen

Rakennan Pellervon päiväkotia ja koulua Kalevan kaupunginosassa Tampereella.

Opiskelen ensimmäistä vuotta Tampereen ammattikorkeakoulussa rakennusinsinööriksi. Valitsin lukion jälkeen rakennusalan, koska töitä riittää ja uralla eteneminen on mahdollista. Tämä kesä kuluu haalariharjoittelussa eli työmaa-apulaisena. Annoin CV:ni peabilaisille koulumme opiskelijajärjestön järjestämässä tilaisuudessa, ja melkein heti sain yhteydenoton.

Aloitin täällä työmaalla siivoilemalla ja siitä siirryin purkuhommiin. Viime aikoina olen tehnyt myös raudoituksia. Tutkailen kiinnostuneena työmaan organisaatiota ja prosesseja. Informaatio kulkee hyvin, eikä johdon ja työntekijöiden välillä tunnu olevan kuilua. Moni rakennusmies on kokeneempi kuin aloitteleva insinööri, joten on tärkeää insinöörin ammattitaidon kannalta osata kuunnella rakennusmiestä.

Minä kyselen paljon, ja kehitykseni onkin kulkenut jo tänä lyhyenä aikana nollasta sataan. Vanhemmat työntekijät ovat hyviä antamaan ohjeita siitä, miten asiat kannattaa tehdä. Kysymisen kynnys onkin täällä todella matalalla. Viimeksi taisin kysellä työkaverilta, miten puukkosahaan vaihdetaan terä.

Välillä pysähdyn ihailemaan, miten hienosti tämä pytinki nousee, ja nyt se jo melkein näyttää talolta. Muistan varmasti tämän ensimmäisen työmaani koko ikäni. Silloin tällöin tästä varmaan täytyy kävellä ohi.

Tänään tein koko päivän eristystä sokkelin ja seinän välille. Homma sujui hyvin. Söin ruokatunnilla taukotilassa kotoa tuomaani jauhelihalasagnea.

 

Harjoittelija Anna Suomela, 22

Työskentelen Peabin kiinteistökehityksessä. Olen jo pitkään ollut kiinnostanut asunnoista, kiinteistöistä ja rakennusprojekteista. Valmistuin juuri Vaasan kauppakorkeakoulusta kandiksi ja nyt jatkan Aalto-yliopistossa maisteriohjelmassa kiinteistötalouden puolella. Niinpä kesätyö kiinteistöalalla kiinnosti.

Tiesin Peabista vain, että kyseessä on rakennusalan yritys. Huomasin yrityksen sivuilta, että tarjolla on rakennusalan työpaikkoja, mutta ei mitään minun opiskelutaustalleni sopivaa. Otin yhteyttä HR-johtajaan, joka kertoi minulle, että voisin lähettää avoimen hakemuksen. Vähän ajan kuluttua minua pyydettiinkin haastatteluun Peabin kiinteistöliiketoiminnan puolelle.

Työhaastattelusta jäi hyvä fiilis, koska keskustelumme oli innostava. Minusta tuntui, että minut todella haluttiin tänne töihin. Aloitin toukokuun alussa ja olen oppinut paljon uusia asioita. Käytännössähän minulla ei ollut mitään kokemusta kiinteistöistä ja rakennusalasta, joten kysymyksiä riittää. Mitä tämä sana tarkoittaa? Mihin tätä dokumentteja tarvitaan? Miksi tämä on näin? Aina olen saanut vastauksen, ja kaikki neuvovat minua todella ystävällisesti.

Minua kiinnostavat rakennusprojektien kokonaisuudet ja tässä työssä tajuan niistä joka päivä enemmän. On opettavaista ja kiinnostavaa seurata työkavereideni työskentelyä ja päästä mukaan suurten rakennushankkeiden toteutukseen. Onnistuminen on aina tiimityötä, ja siihen tarvitaan monenlaista osaamista, erilaisia näkökulmia, monipuolista kokemusta sekä kaikenlaisia koulutustaustoja.

Mukava kesätyö on ihan mahtava juttu! Näillä opeillani olenkin pärjännyt hyvin: 1. Ole oma itsesi 2. Ole avoin uusille työtehtäville, 3. Älä hätkähdä pienistä yllätyksistä, 4. Kysy rohkeasti. Jos jätät kysymättä, et opi.

Tänään olen auttanut asiakkuusvastaavaamme käymään läpi CRM-järjestelmäämme. Hankin myös tulevaan järjestelmäämme demoja. Tein tiimimme viikkopalaveriin muutamia slideja ja muokkasin dokumenttikansioita. Olin etätöissä ja söin ruokatunnilla kotikeittiössäni nuudelia ja kasvispihvejä.

 

Haalariharjoittelija Janne Aitamurto

Rakennan Oulussa Etu-Lyötyn kaupunginosassa viisikerroksista kerrostaloa.

Minulla on takana yksi vuosi rakennusinsinööriksi opiskelua Oulun ammattikorkeakoulussa, ja ala tuntuu varsin oikealta. Viihdyn hyvin Oulussa, ja täällä rakennetaan paljon. Varmasti kaupunki kasvaa myös tulevaisuudessa, joten minulla riittää töitä jatkossakin. Tulevaisuudessa haluan kuitenkin muuttaa Etelä-Suomeen, koska siellä on tarjolla vielä enemmän töitä ja mahdollisuuksia.  Olen myös päättänyt, että jossakin vaiheessa haluan työskennellä ulkomailla, koska täytyyhän sitä maailmaa katsella vähän laajemminkin.

Aluksi mietin ympäristötekniikan opintoja, mutta nyt olen huomannut, että voin tätäkin kautta vaikuttaa siihen, että ympäristönäkökulma pysyy esillä. Olen miettinyt paljon ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia elämäämme. Olen pohtinut myös, miten ihmeessä ihmiset uskaltavat olla välittämättä tästä aiheesta. Haluan tulevaisuudessa työskennellä rakennesuunnittelijana ja suosia työssäni ympäristöystävällisiä materiaaleja. On ollut hienoa, että koulussamme on muutamia opettajia, jotka ovat todella innostuneita näistä aiheista.

Kesätyö haalariharjoittelijana on ollut oppimista päivästä toiseen. Olen oppinut käyttämään erilaisia työkaluja sekä olen tajunnut, miten rakennustyömaalla toimitaan ja miten organisaatio toimii. Tulevaan rakennesuunnittelijan työhöni olen saanut paljon hyödyllisiä vinkkejä. Alussa hieman myös jännitti, koska enhän minä oikeastaan koskaan ole rakentanut mitään. Mitä nyt olen katsellut, kun iskä on rakentanut terassia tai mökin saunaa.

Olen yllättynyt, miten hienosti koordinoitu homma työmaa on. Työnjohto toimii hyvin, ja työnjohtajat neuvovat aina tarpeen tullen. Heti ensimmäisenä päivänä minua neuvottiin, että kannattaa ennemmin kysyä kuin pohtia yksikseen. Olen sitten aina kysynyt, kun en ole jotakin ymmärtänyt tai olen halunnut tietää jostakin asiasta lisää.

Tänään purin valumuotteja ja nostelin kerroksiin kipsilevyjä, lautaa ja teräsrankoja. Ruokatunnilla söin taukotilassa valmisjauhelihakeiton

 

Työnjohtoharjoittelija Markus Räsänen, 31

Rakennan Kuopion Julkulassa kahta viisikerroksista kerrostaloa.

Työskentelin 13 vuotta LVI-hommissa, kunnes 30-vuotiaana minuun iski opiskeluinto. Pyrin opiskelemaan Savonia-ammattikorkeakouluun rakennusmestariksi.  Alussa minulla oli vähän käynnistysvaikeuksia tietokonehommien kanssa, kun taas perusrakennushommissa ja materiaalien tuntemuksessa olin vahvoilla.

Halusin kesätöihin tänne, koska olin ollut aikaisemmin aliurakoitsijan kautta Peabilla töissä ja tykkäsin työmaan rennosta meiningistä. Muistiin oli myös jäänyt, että työmaalla oli aina siistiä ja muutenkin asiat olivat järjestyksessä.

Oli kiva, kun minulta työhaastattelussa kaiken muun lisäksi minulta kysyttiin, mitä haluaisin tehdä. Halusin oppia kaiken hyvästä työnjohtamisesta. Tämähän on minulle kesätyön lisäksi myös opiskeluun liittyvä harjoittelu.

Työnjohtoharjoittelijana minulla ei ole kahta samanlaista päivää. Paperihommia on paljon eli tietokoneella tulee istuttua. Kiirettä pitää, mutta se sopii minulle. LVI-hommissa tulin paikalle vasta, kun talon perustukset oli jo tehty, mutta nyt näen koko prosessiin maanrakennuksesta lähtien. On todella hienoa katsoa, kuinka nämä talot nousevat ja miten niissä näkyy oman käden ja ajattelun jälki.

Minun jäljiltäni ei pitäisi jäädä epäselväksi, kuka minkäkin työn tekee ja miten hommat hoidetaan työturvallisesti. Haluan ohjeistaa työntekijöitä tasavertaisesti ja rehellisellä tyylillä. Mukavakin kannattaa olla, koska kukapa nyt jurokin kanssa tahtoisi töitä tehdä.

Tänään tein TR-mittauksen eli työturvallisuusmittauksen. Sitten suoritin eKosteus-verkkokurssia kosteudenhallinnasta. Laskin myös betonin määrää betonianturoihin. Ruokatunnilla söin taukotilassa kanapastaa.

 

Työnjohtoharjoittelija Henri Saarinen

Korjaan Tapiolan kirkkoa Espoossa.

Minulla on kyllä tänä kesänä unelmatyöpaikka, kun saan työskennellä sekä työnjohtoharjoittelijana että samalla harjoitella työmaainsinöörin töitä. Kun kävelen täällä työmaalla, ihastelen kerta toisensa jälkeen, miten hieno tämä kirkko on arkkitehtonisesti ja miten hyvin se on rakennettu. Valmista olisi tarkoitus olla lokakuussa 2021. Uusimme kellarin alapohjat, talotekniikan, ilmanvaihdon, vesiputket sekä kunnostamme julkisivun ja teemme pihatytöt.

Olen kolmatta kesää töissä Peabilla. Ensimmäisenä kesänä olin toisten apukätenä ja opettelin ihan perusasioita. Moni työkalukin oli minulle vieras, mutta niin vain opin niitä käyttämään. Viime kesänä olin työnjohtoharjoittelijana Munkkivuoressa Helsingissä Suomen suurimman taloyhtiön linjasaneerauksessa. Jos työmaan johtaminen oli minulle silloin kesän alussa vielä epäselvää, kasvoi osaamiseni noiden kolmen kuukauden kuluessa huimasti. Sain olla mukana erilaisissa kokouksissa ja neuvotteluissa. Opin myös todella paljon käytännönläheisestä rakentamisesta. Päässä oli kesän jälkeen paljon nippelitietoa ja vinkkejä, joita koulussa en olisi ikinä oppinut.

Olen opiskellut kaksi vuotta Aalto-yliopistossa kone-ja rakennustekniikkaa. Opiskelualan valinta oli hyvin selvä, koska olen aina ollut hyvä matematiikassa ja fysiikassa. Minua on myös aina kiinnostanut, miten isot ja hienot rakennukset on rakennettu. Kesätöiden monipuolisuus Peabilla on ollut hyödyllistä, kun myöhemmin mietin, mihin erikoistun opinnoissani. En vielä tiedä, suuntaanko rakennustuotantoon vai suunnitteluun.

Haluan tehdä kaiken todella hyvin enkä tykkää tehdä virheitä, niinpä on parasta osata kysyä. Tässä työssä pitää olla tarkka ja osata ilmaista asiat toisille selkeästi. Haluan myös olla työkaveri, jota on helppo lähestyä. Onhan työmaan hyvä ilmapiiri meille kaikille tärkeä juttu.

Tänään tein sisältöjä infotauluun, jossa työntekijöille kerrotaan työmaan perustiedot ja ajankohtaiset tiedot. Johdin myös kirkon kellarin alapohjan purkutyötä. Merkkasin suunnittelukuvista tussilla seinään muutoksia. Ruokatunnin vietin työkavereideni kanssa ja söin kauppakeskus Ainoan Deliberi-ravintolassa lohi-avokadosalaatin.

 

Työnjohtaja Jesse Ojala

Rakennan asuinkerrostaloa Turun Kurjenmäessä.

Minä olen entinen Peabin kesätyöntekijä ja nykyinen työnjohtaja. Nyt takana on kaksi viikkoa vakituista työsuhdetta. Viime kesänä olin vielä Peabilla kesätöissä, joten minulla on vielä vahvassa muistissa kaksi kesäihmisen sääntöä, jotka kannattaa pitää mielessä: 1. Kaikkea ei tarvitse eikä voikaan osata, koska täällä ollaan oppimassa asioita. 2. Muista olla reipas. Se auttaa joka tilanteessa.

Minulla oli niin kiire päästä työelämään ja työmaalle, että valmistuin etuajassa Turun ammattikorkeakoulusta rakennusmestariksi. Työnjohtajan homma on unelmaduunini. Opiskelussa oli paljon käytännön työharjoittelua, ja se sopi minulle. Hyvä työmaan työnjohtaja on terveellä tavalla itsevarma ihminen, joka osaa ohjata toisia. Onneksi meillä koulussa puhuttiin paljon johtamisesta. Nykyään tajutaan, että työmaan johtaminen ihmissuhdetyötä. En oikein usko, että näitä hommia voi tehdä hyvin, jos ei ole kiinnostunut toisista ihmisistä.

Valmistuin ensin ammattikoulusta talonrakentajaksi. Olin ammattikouluaikoinakin Peabilla kesätöissä. Nyt minulla alkaa olla kokemusta ja koulutusta jo sen verran, että olo tässä työssä on aivan mahtava. Ja mikäs täällä on johtaessa, kun alaiset ovat luotettavia ja oma-aloitteisia. Vaadin kyllä itseltänikin paljon. Haluan olla reilu ja tarkka pomo, joka ottaa kaikki huomioon. Enkä takuuvarmasti koskaan huuda vaan keskustelen.

Tänään aamulla varmistin ensimmäiseksi, että työntekijät saivat aloitettua päivän työmaalla. Sen jälkeen palasin työmaatoimistoon laatimaan viikkoaikataulut ja tekemään kustannusennustuksia sekä tilasin rakennusmateriaaleja työmaalle. Aamukahvin jälkeen kävin työmaalla tekemässä työmaakierroksen ja laadunvarmistustarkastuksia sekä ohjeistamassa työntekijöitä. Lounaan jälkeen pidimme palaverit ja tein tarvittavat toimet ennen kesälomalle lähtöä.

Uratarinoita

Uratarinoita & kokemuksia Peabilla työskentelystä

Lue lisää täältä!

Evästeet

Sivusto sisältää evästeitä.

Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, joita verkkosivusto tallentaa luvan kanssa kävijän tietokoneelle. Evästeitä käytetään normaalisti sivuston käyttäjäkokemuksen parantamiseen sekä sivuston mukauttamiseen käyttäjän toivomusten ja valintojen mukaan.

Sähköisen viestinnän tietosuojalain mukaan kaikkien verkkosivustoilla vierailevien käyttäjien pitää saada tietoa siitä, että verkkosivusto käyttää evästeitä sekä evästeiden käytön tarkoituksesta. Käyttäjien pitää myös hyväksyä evästeiden käyttö.

Käytämme sivustollamme evästeitä.

Käytämme sivustollamme evästeitä, jotta sivusto toimisi parhaalla mahdollisella tavalla sinulle sen vierailijana. On olemassa kolmen tyyppisiä evästeitä. Kaikkia evästeitä käytetään sivustollamme.

  • Pysyvät evästeet:

Tallennetaan tietokoneellesi tietyksi ajaksi.  Tätä evästettä käytetään esimerkiksi sivuston käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.

  • Istuntoeväste:

Tallennetaan tietokoneellesi siksi aikaa kun vierailet sivustollamme. Istuntoevästeet poistuvat kun suljet internetselaimen.

  • Tilastoevästeet

Nämä evästeet keräävät tietoa montako vierailijaa sivustollamme on. Emme kerää henkilötietoja.

Evästeistä kieltäytyminen

Mikäli et halua hyväksyä evästeitä, voit asettaa tietokoneesi automaattisesti kieltäytymään evästeistä tai niin että saat ilmoituksen jos sivustolla käytetään evästeitä. Internetselaimen kautta voi myös poistaa aiemmin tallennettuja evästeitä. Ohjeet tähän löytyy selaimesta. Mikäli et hyväksy evästeiden käyttöä, saattaa osa sivustosta toimia huonosti.

Lue evästeselosteemme.

Lue lisää evästeistä Viestintäviraston sivuilta.