Kokenut rakentaja kesäharjoittelussa

Ammattikoulusta rakennusmieheksi valmistuneella Robert Metsälällä, 26, on pitkä kokemus rakennusalasta. Nyt takana on vuosi opiskeluja rakennusinsinööriksi. Kesä kuluu työnjohtoharjoittelijana Peabin työmaalla Oulussa.

Kun minulta kysytään, miksi opiskelen rakennusinsinööriksi, vastaus on selvä: koska minulla on vahva kiinnostus rakentamiseen! Opiskelen ensimmäistä vuotta Oulun ammattikorkeakoulussa. Muutin vuosi sitten Helsingistä Ouluun, ja moni asia elämässäni on muuttunut. Kun Helsingissä olin tottunut hyppäämään bussiin leuka rinnassa, täällä opiskelukaverini opasti minua, että kaikki pitävät minua moukkana, jos en tervehdi kuljettajaa. No, nyt sitten tervehdin.

Peabilla olen töissä ensimmäistä kesää, mutta yritys on kiinnostanut minua jo pitkään. Huomasin Rakennuslehdestä uutisen, että Peab aloittaa Linnanmaan keskuspaloaseman rakentamisen. Innostuin hankkeesta heti ja soitin Peabin Oulun toimistoon. Minulle sanottiin, että olen kovin aikaisessa, mutta samalla kehotettiin lähettämään cv:tä tulemaan.

Kun Peab oli sitten esittäytymässä koululla tilaisuudessa, menin heti sopimaan haastatteluaikaa. Varmaan oli parasta ottaa minut töihin, kun olin niin yli-innostunut. Tämän paloaseman kanssa olemme nyt alkuvaiheessa. Valamme anturoita, ja valmista on noin vuoden kuluttua.  

”Omasta kropasta pidettävä huolta”

Valmistuin 2013 rakennusmieheksi Stadin ammattioppilaitoksesta. Minulla oli motivaatio korkealla ja opin paljon varsinkin työmaaharjoitteluissa. Olen myös aina seurannut tarkkaan isäni rakennuspuuhia, joten oppia on tullut siitäkin. Työskentelin saneerauspuolella koko opiskeluajan. Jo työurani alkuvaiheissa tajusin, miten tärkeää tällä alalla on pitää huolta omasta kropastaan. Onneksi olen saanut fysioterapeutilta ja työkavereilta hyviä neuvoja.

Työskentelin monta vuotta myös rakennuserikoismyyjänä. Myin laidasta laitaan kaikkea, mitä työmailla tarvitaan. Valikoimassa oli esimerkiksi erikoisia poranteriä, joita tavallisen rautakaupan hyllystä ei löydy. Kävin mielelläni tapaamassa asiakkaita, niinpä Peabinkin ihmiset ja työmaat tulivat minulle tutuiksi. Myyntitöissä oppi näkemään aika nopeasti, millainen tunnelma työmaalla oli ja tulivatko ihmiset keskenään toimeen.

”Opin myyntityössä asiakaspalvelun merkityksen”

Peabin työmailla oli aina hyvä ilmapiiri, ja ihmiset tekivät asiat kunnolla. Itsekin yritin olla paras mahdollinen myyntimies, koska halusin kovasti asiakkaiden olevan tyytyväisiä. Olen iloinen, että opin myyntityössä asiakaspalvelun merkityksen. Jos tavara ei tule ajoissa työmaalle, moni muukin asia menee pieleen. Ja tervehtiä kannattaa aina!

Kun olin tehnyt tarpeeksi myyntihommia, halusin mennä eteenpäin ja oppia lisää. Päätin ruveta lukemaan ammattikorkeakoulun pääsykokeisiin. Kun koe oli ohi, minulla oli hyvä kutina. Syksyllä aloittaessani opinnot olin jo onneni kukkuloilla. Ammattiaineet ja kielet sujuivat hyvin, mutta matematiikka ja fysiikka tuottivat ammattikoulupohjalta tulleelle ensin vaikeuksia. Niiden kanssa olen istunut pitkää iltaa.

Vaikka olenkin päättänyt valmistua nopeassa tahdissa, riittää muuhunkin aikaa. Olen löytänyt koulusta hyviä ystäviä ja toimin aktiivisesti Oulun insinööriopiskelijoiden hallituksessa.

Koulussa on hyvä henki ja tykkään sekä opiskelukavereistani että opettajista. Itseäni kuvailisin ulospäinsuuntautuneeksi, mutta luokkalaiseni ilmaisevat asian sanomalla, että olen luokan äänekkäin. Mietin alussa kovasti, pitääkö koulussa olla aikuismainen ja olla kyselemättä koko ajan. Mutta nyt olen huomannut, että kyseleminen on vain hyvä asia. Se pitää oman ja toisten mielet virkeinä.

”Hyvälle tekijälle on aina töitä”

Rakennusalalla riittää aina hyvälle tekijälle töitä. Työmaalla näkyy heti, jos joku ei arvosta omaa työtään. Itse haluan jakaa töitä ja antaa palautetta tasapuolisesti. Minä en katso ikää tai työvuosia. Kukaan ei saa erikoiskohtelua, vaan jokainen siivoaa oman työnsä jäljet. Olen tänä kesänä perehdyttänyt paljon uusia työntekijöitä, ja on kyllä hienoa huomata, miten ihmiset ovat ylpeitä omasta ammattitaidostaan. 

Itsekin olen saanut kiitosta palautteenantokyvystäni, koska olen kuulemma sanonut negatiivisetkin asiat kohteliaasti. Palautetta on tullut myös hyvin tehdyistä viikkoraporteista ja siitä, että tilaukset on hoidettu viimeisen päälle. Yhtenä päivänä työkaveri antoi kyllä vähän suorempaakin palautetta, kun hän kysyi: oletko muuten huomannut, että ajattelet ääneen?

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivustoon hyväksyt evästeiden käytön.