Robert Metsälä, työnjohtoharjoittelija

Ammattikoulusta rakennusmieheksi valmistunut Robert Metsälä, 26, opiskelee toista vuotta rakennusinsinööriksi Oulun ammattikorkeakoulussa. Työnjohtoharjoittelu viime kesänä Peabin Linnanmaan keskuspaloaseman rakennustyömaalla oli Robertille esimies- ja ihmissuhdekoulu.

”Minulla on pitkä kokemus rakennusalasta, mutta viime kesänä pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni työnjohtohommiin. Uusi työrooli keskuspaloaseman rakennustyömaalla oli minulle iso juttu, sillä olihan minulla nyt ensimmäistä kertaa alaisia. Jouduin ottamaan muut työntekijät huomioon ihan uudella tavalla. Opin samalla todella paljon itsestäni ja vuorovaikutussuhteista.”

 

”Ihmiset ovat ylpeitä ammattitaidostaan”

”Perehdytin kesän mittaan kaikki uudet työntekijät, ja oli kyllä hienoa huomata, miten ihmiset ovat ylpeitä omasta ammattitaidostaan. Työmaalla näkyy heti, jos joku ei arvosta omaa työtään.

Peabin työmaalla oli tarkat ja selkeät säännöt, joita kaikkien tuli noudattaa. Jouduinkin joskus huomauttamaan, jos asiat eivät menneet sääntöjen mukaan. Omasta mielestäni saatoin sanoa aika napakastikin, mutta ei tainnut kenellekään jäädä mitään hampaankoloon, sillä sain kiitosta palautteenantokyvystäni. Olin kuulemma sanonut negatiivisetkin asiat kohteliaasti.

Työharjoittelussa opin myös, että esimiehen keskeisiä tehtäviä on luoda ja pitää yllä hyvää työilmapiiriä. On tärkeä olla aidosti kiinnostunut ja kysellä työntekijöiden kuulumisia ja työssäjaksamista. Itse haluan jakaa töitä ja antaa palautetta tasapuolisesti.

Työhyvinvointiin pitää panostaa. Esimerkiksi viime kesän hellepäivinä tilattiin työmaalle vissyvettä, ja kävin sitten itse henkilökohtaisesti jakamassa pulloja työntekijöille.”

 

”Palaisin mielelläni Peabin työmaalle seuraavaksi kesäksi”

”Minulta oli jäänyt ensimmäiseltä lukuvuodelta rästiin yksi tehtävä kurssilta, joka käsitteli aikataulutusta ja suunnittelua työmailla. Kun aloin sitä syksyllä suorittaa, tajusin että kurssihan oli ensimmäisen vuoden tärkein. Aiemmin oppi oli saattaanut mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, koska en heti ymmärtänyt asiayhteyksiä. Kesän työharjoittelu kirkasti aikatauluttamisen ja suunnittelun suuren merkityksen.

Harmittaa kovasti, että koronapandemia on hankaloittanut opiskelua. Koko syyslukukausi meni ihan harakoille. Etenkin matemaattisten aineiden opiskelu etänä on vaikeaa. Onneksi olen nyt saanut opinto-ohjaajan kanssa asiat takaisin raiteilleen.

Seuraavan kesän töitä aion hakea Peabilta. Palaisin mielelläni takaisin työmaalle.

Opiskelujen ohessa toimin aktiivisesti Oulun insinööriopiskelijoiden hallituksessa, Aloitin tämän vuoden alussa puheenjohtajana. Olen kunnianhimoinen ja minulla on paljon ideoita tälläkin saralla."

 

”Peabilla on hyvä meininki ja yhteishenki”

 ”Rakentaminen on todellakin minun alani. Parasta on, kun näkee konkreettisesti omien kädenjälkensä. Talon rakennusprosessi on joka kerta uusi elämys.

Työnjohtamisessa hienoa on se, että siinä saa kokonaiskäsityksen työmaasta ja pääsee kantamaan vastuuta.

Peabista minulla on pelkkää hyvää sanottavaa. Työmaalla oli todella hyvä meininki ja yhteishenki. Uusille ideoille oltiin myös avoimia. Ehdottamiani asioita ei koskaan tyrmätty suoralta kädeltä, vaan lähdimme yhdessä pohtimaan niitä.

Minulle ei myöskään tullut kertaakaan keltanokkaolo, vaikka kokeneemmat työntekijät joskus ”pojattelivat”. Minäkin saatoin heittää heille samalla tyylillä takaisin. Nämä kuuluvat työmaapuheeseen. Peabilla porukat kuuntelevat ja keskustelevat yhdessä, ja jokaisen työpanosta arvostetaan."