”Rakennusten kosteudenhallinta on kovilla, kun lämpötilojen vaihtelut lisääntyvät, tuulirasitus kasvaa, viistosateet yleistyvät ja ilmankosteus nousee”, sanoo Green Building Council Finlandin toimitusjohtaja Antti Ruuska. Suomeen on nyt kehitetty kosteudenhallinnan sertifikaatti, jonka on ensimmäisenä saanut rakennusyhtiö Peab.
1. Ilmastonmuutos haastaa rakentamisen
Maapalloja on vain yksi, mutta tällä hetkellä me kulutamme luonnonvaroja useamman kotiplaneettamme kantokyvyn verran. Luonnon ja ilmaston kaksoiskriiseissä osansa on myös rakentamisella – ja samalla ala kärsii niiden seurauksista. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, ja rakennusalalla on jo näyttöjä siitä. Me Green Building Council Finlandissa teemme työtä, jotta kiinteistö- ja rakennusala menestyisi maapallon kantokyvyn rajoissa.
Niin suunnittelijan, rakentajan kuin käyttäjänkin on äärimmäisen tärkeää miettiä, kuinka rakennus toimii olosuhteissa, jotka todennäköisesti muuttuvat radikaalisti tulevien vuosikymmenten aikana. Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä, jotka puolestaan haastavat rakennetun ympäristön kestokyvyn. Rakennusten kosteudenhallinta on kovilla, kun lämpötilojen vaihtelut lisääntyvät, tuulirasitus kasvaa, viistosateet yleistyvät ja ilmankosteus nousee. Kuumaankin kesään saattaa osua rajuja tulvia, kun kuiva maaperä ei ime kaatosateiden tuomia vesimassoja hetkessä.
Pahimmillaan rakennukset eivät kestä muuttuvia ilmasto-olosuhteita ja tulevat elinkaarensa päähän ennenaikaisesti. Meidän rakennusalalla pitää tehdä kaikkemme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi – tästä ja monesta muusta syystä. Samalla meidän on myös sopeuduttava muuttuvan ilmaston tuomaan maailmaan.
2. Ilmastoriskiarviot yleistyvät nyt myös Suomessa
Kun rakennetaan uutta tai korjataan vanhaa, ei voida enää ajatella, että tehtäisiin kaikki kuten ennenkin. Kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti on tärkeää varmistaa, ettemme nykyisellä toiminnallamme vaaranna tulevien sukupolvien hyvän elämän edellytyksiä. Puhutaan sitten asunnoista tai julkisista rakennuksista, pitää tilojen olla hyvät, turvalliset ja terveelliset – myös tulevaisuudessa.
Ilmastonmuutoksella on valtavia taloudellisia vaikutuksia, jotka osuvat myös rakentamiseen, kiinteistösijoittamiseen ja oman kodin ostamiseen. Kansainvälisessä kiinteistökaupassa on jo yleistä, että ostajat vaativat kauppakumppaneiltaan ilmastoriskiarvioita. Arviot kertovat, millä tavoin kiinteistö kestää muuttuvat olosuhteet: miten esimerkiksi viistosateet on huomioitu julkisivuratkaisuissa ja onko tulvariskeihin varauduttu?
Lisäksi EU-taksonomia muuttaa kiinteistömarkkinoiden toimintaa: vihreisiin kohteisiin saa edullista lainaa, ja hankkeet, joissa ympäristövaikutuksia ei ole huomioitu, muuttuvat vähemmän houkutteleviksi.
Suomessakin on viimeisen vuoden aikana herätty ilmastoriskiarvioiden tekemiseen – ne ovat sijoittajilta tulevan paineen edessä selvästi yleistyneet.
3. Sertifiointi on tapa hallita riskejä
Purkubuumi ja rakennusten lyhyet elinkaaret ovat viime aikoina puhututtaneet laajasti. Purkamiseen liittyy iso kestävyysongelma: kun puramme vanhaa ja rakennamme uutta, haaskaamme resursseja ja aiheutamme valtavasti hiilidioksidipäästöjä.
Meidän pitääkin pystyä tekemään rakennetusta ympäristöstämme mahdollisimman kestävää ja pitkäikäistä – niin uudis- kuin korjausrakentamisessa. Muuttuvan ilmaston tuomiin sääolosuhteisiin varautumisella, kuten esimerkiksi kokonaisvaltaisella kosteudenhallinnalla, onkin suuri rooli rakennusten elinkaaren kannalta.
Yritystason sertifioinnit toimivat ennen muuta riskienhallinnan työkaluina. Sidosryhmien suuntaan ne viestivät siitä, että yrityksessä on tunnistettu sertifioidun toiminnan tärkeys ja siitä huolehtiminen on integroitu yrityksen prosesseihin. Samalla sertifioinnit vievät koko alaa eteenpäin.
Kuva: Annika Miettinen |
Antti Ruuska on kiinteistö- ja rakennusalan yritysten kestävyyssiirtymää vauhdittavan Green Building Council Finlandin toimitusjohtaja.Peab Oy sai tammikuussa 2024 Suomen ensimmäisen kosteudenhallintasertifikaatin, jonka myöntää Rakentamisen Laatu RALA ry. |