Haastavista ajoista huolimatta rakennusala on säilyttänyt vetovoimansa nuorten keskuudessa. Kevään yhteishaussa rakennusalan perustutkinto veti edelleen paljon ensisijaisia hakijoita – lähes yhtä paljon kuin viime vuoden ennätyskeväänä.
”On hienoa, että nuoret ovat kiinnostuneita rakennusalan opinnoista niin ammattioppilaitoksissa kuin ammattikorkeakouluissa. Olemme jopa hieman yllättyneitä siitä, etteivät tämän hetken suhdanteet ole vaikuttaneet negatiivisesti nuorten tulevaisuudenuskoon. Ensisijaisten hakijoiden määrä rakennusalan perustutkintoon on ollut kahden viime vuoden ajan korkeimmillaan kymmeneen vuoteen”, Peab Oy:n toimitusjohtaja Mika Katajisto sanoo.
Tämän kevään yhteishaussa rakentamisen perustutkinnon valitsi ensisijaiseksi hakuvaihtoehdokseen 2166 nuorta, kun luku vuotta aiemmin oli 2325. Kun mukaan lasketaan talotekniikan perustutkinnon ensisijaiset hakijat, luku nousee lähes 3800:aan, mikä on noin 2,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.
Rakennusalan perustutkinnon osalta takavuosien aallonpohja koettiin vuonna 2015, jolloin hakijoita oli 1642.
”Me reagoimme tuolloin nopeasti hakijamäärien laskuun. Palkkasimme alan vetovoiman kehittäjäksi Peab-opettaja Jari Tynin, joka kiertää alan oppilaitoksissa ja tapahtumissa tapaamassa nuoria. Jari Tyni jos kuka tuntee tällä hetkellä hyvin nuorten elämän ja odotukset työelämästä.”
Peab-opettaja Jari Tyni on kouluja kiertäessään havainnut, että nuorille yrityksen vastuullisuus ei ole sanahelinää – he todella vaativat yrityksiltä aitoja tekoja.
”Nuorille vastuullisuus tarkoittaa hyvää työilmapiiriä ja käytännön ilmastotekoja. Nykypäivän nuoret tiedostavat, että rakennusala on avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa, aiheuttaahan rakennettu ympäristö noin kolmanneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä”, Jari Tyni sanoo.
Rakennusala työllistää noin 250 000 ihmistä – ja kiinteistöala sekä alaan liittyvät palvelut mukaan lukien yli puoli miljoonaa. Toimitusjohtaja Mika Katajisto kertoo, että Peab tekee paljon töitä saadakseen parhaat työntekijät. Yritys on myös huolissaan ammattikoulutuksen resurssien riittävyydestä haastavina taloudellisina aikoina.
”Näemme työvoimapulan todellisena uhkana yrityksen tulevaisuudelle. Meille onkin tärkeää, että mahdollisimman moni nuori hakeutuu rakennusalalle eikä opintoja keskeytetä. Hyvä opintopolku on monen tekijän summa, jossa kyse on nuoren kokonaiselämäntilanteesta. Olen korostanut, että meillä yrityksenä on vastuu nuorten elämänhallinnasta laajemminkin – tilastot kun kertovat karua kieltään nuorten pahoinvoinnista”, Mika Katajisto sanoo.