18.6.2020
Seinäjoen ammattikorkeakoulun lehtori Arto Saariaho harmitteli aikansa, että yläkoulun oppilaat eivät saa ajoissa tarpeeksi tietoa rakennusalan hyvistä puolista. Hän ryhtyi tuumasta toimeen ja kehitteli ysiluokkalaisille oman siltakilpailun.
”Nuoret joutuvat tekemään tulevaisuutensa kannalta merkittäviä päätöksiä jo yläkoulussa, mutta heillä ei ole kaikista vaihtoehdoista kuitenkaan riittävästi tietoa. Siltakilpailun avulla voi kylvää kiinnostuksen siemeniä rakennusalaa kohtaan”, Saariaho sanoo.
Saariaho otti yhteyttä syksyllä 2019 Seinäjoen Pruukin yläkoulun rehtori Marko Varamäkeen ja sai heti vihreää valoa kilpailun toteuttamiseksi. Kilpailun käytännön toteutus syntyi yhdessä koulun matematiikan ja teknisentyön opettajien kanssa.
Kilpailun tavoitteena oli luoda konkreettinen malli yläkoulun eri oppiaineiden käytäntöön soveltamisesta. Sillan pienoismallin rakentamiseen voi käyttää oppeja esimerkiksi matematiikasta, teknisestä työstä, tietotekniikasta ja kuvaamataidosta.
Keväällä 2020 toteutettuun siltakilpailuun ja siihen kuuluneeseen vapaaehtoiseen kurssiin osallistui 20 Pruukin koulun yhdeksäsluokkalaista. He pitivät kilpailutyötä mielenkiintoisena ja mukavana lisänä opiskeluun.
Arto Saariahon mieltä lämmitti erityisesti palaute, jossa sanottiin ”tässä opittiin liitoksen merkitys kappaleen kantavuudelle”. Kilpailun tavoite oli täyttynyt.
”Haluan kilpailun avulla herättää mielenkiintoa rakennustekniikkaan ja siihen liittyviin tehtäviin”, Arto Saariaho tiivistää.
Kilpailun osallistujat palkittiin Peabin rakennustuotepaketilla 28.05.2020 Pruukin yläkoulussa Seinäjoella. Kuvassa vasemmalta Pruukin teknisten töiden opettaja Jaakko Kemell, oppilaat Antti Mäkynen, Miska Kosonen, Joonas Myllyniemi, Jami Kankaanpää, Aleksi Vinni, Santtu Rantamäki, Roni Niemelä ja Niklas Mäntynen sekä rakennustekniikan lehtori Arto Saariaho. Kuvasta puuttuvat oppilaat Joonatan Kankaanpää, Niilo Niemelä, Niko Salonen, Riku Salonen, Tuomas Takala, Neea Unkuri, Sofia Uusimaa, Noel Haapajuhta, Saku Kankaanpää, Kimi Ounia, Aleksi Rintaniemi ja Ilari Uusimäki.
Oikeanlainen liitos kestää
Kilpailutehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa silta metrin pituisen aukon yli. Materiaaliksi annettiin 10 metriä mäntyrimaa ja yleispuuliimaa. Valmiin sillan vapaan leveyden piti olla 10 senttimetriä. Sillan kulkutason tuli olla vaakasuora ja sen yläpuolella 5 senttiä vapaata korkeutta koko sillan matkalla.
Rimoja sai työstää vapaasti eli esimerkiksi liimata yhteen, loveta, taivuttaa tai halkaista. Kaikki liitostekniikat olivat kilpailussa sallittuja. Sillat tehtiin teknisen työn tunneilla, ja työvälineinä olivat käytössä esimerkiksi lehtisaha, taltta, vasara, suorakulma ja puristimet.
Koululaiset tekivät ryhmätöinä kaksi puusiltaa, joiden kantavuus testattiin lopuksi Seinäjoen ammattikorkeakoulun rakennustekniikan laboratoriossa. Oppilaat pääsivät seuraamaan testausta.
Oppilaiden yllätykseksi toinen silta kesti 80 kilon pistekuorman (kuva vasemmalla) ja toinen 34 kilon. Katso video siltojen testauksesta!
”Sillan ulkonäön perustella ei voinut päätellä, kumpi kestäisi paremmin. Tämä oli siis hyvä käytännön oppi siitä, minkälaiset liitokset ovat kestävimpiä. Pelkkä liima ei riitä, vaan liitoksen rakenteen merkitys on ratkaiseva. Yksinkertaisemman näköinen silta kesti tässä kisassa paljon paremmin”, Saariaho kertoo.
Tavoitteena kilpailun laajentaminen
Arto Saariaholla on mielessä jo tulevan lukuvuoden suunnitelmat. Hän haluaa laajentaa kilpailua kaikkiin yläkouluihin Seinäjoella ja on saanut ajatukselleen jo kannatustakin.
”Pruukin rehtori ideoi lisäksi, että voisimme viedä tämän mallin myös kansainväliseksi eli Seinäjoen Pruukin yläkoulun ystävyyskouluihin ulkomailla. Minä olen siihen kyllä valmis!”