Vaasan yliopiston kampuskehittämishankkeen ensimmäinen vaihe on saatu valmiiksi aikataulussa. Avaraan ja valoisaan Luotsi-rakennukseen siirtyvä tiedekirjasto avaa ovensa asiakkaille lukuvuoden alussa. Luotsi-rakennus on remontoitu kokonaisuudessaan, ja sen yhteyteen on valmistunut uusi lasiseinäinen lisäosa.
Aiemmin hallintorakennuksena toiminut Luotsi-rakennus on kokenut suuren muutoksen lattiasta kattoon. Uusi pääsisäänkäynti muodostaa kokonaisuuden lasisen lisäosan ja kakkoskerrokseen saakka avonaisen aulan kanssa. Lasinen lisäosa tulee olemaan työskentelytilana Tritonia-tiedekirjastossa kävijöille. Noin 50 neliön tilaan on tulossa työpöytiä kirjaston käyttäjille. Toisessa kerroksessa on myös erilaisia työskentely- ja lukutiloja sekä hiljaisia tiloja. Luotsista on tarkoitus tulla kampuksen uusi elävä kohtaamispaikka ja käyntikortti koko kampukselle.
Myös pihapiiri on saanut uutta ilmettä. Pääsisäänkäynnin alueen kivetystä on uudistettu, samoin piha-alueen puutarhaa kehitetään. Wolffintien puolelle on tulossa puolestaan paikat pyörille, ja tarjolla on nyt noin 100 uutta pyöräpaikkaa.
– Olemme hyvin innoissamme siitä, että yliopiston kampuksen kehittäminen etenee. Tavoitteena on rakentaa kampuksestamme vetovoimainen kohtaamispaikka kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Uudistaminen pitää sisällään rakennusten ohella myös toimintatapojen kehittämisen ja muutoksen, rehtori Jari Kuusisto kuvailee.
Entistä ehompi tiedekirjasto
Entisessä Tritonia-rakennuksessa aiemmin toiminut kirjasto sulkeutui ennen juhannusta, ja kirjaston muutto uusiin tiloihin käynnistyi heinäkuun puolivälissä. Henkilöstö on muuttanut uusiin tiloihin Luotsiin elokuussa. Tritonia-tiedekirjastossa vietetään avajaisia syyskuun ensimmäisenä päivänä.
Yhdessä suunniteltu uusi tiedekirjasto tarjoaa modernit ja esteettömät tilat ja palvelut Palosaaren kampuksen opiskelijoiden sekä tutkijoiden ja opettajien käyttöön.
– Yhteinen kirjasto palvelee Vaasan yliopiston lisäksi myös Vaasan ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan Novian tietotarpeita. Olemme myös kaikille avoin julkinen kirjasto, tiedekirjaston johtaja Anne Lehto kertoo.
Monien yksityiskohtien summa
Uuden kirjastorakennuksen uudistaminen pitää sisällään paljon näkyviä ja näkymättömiä vaiheita.
Toteuttamisen yhteydessä on tehty myös rakennuksen kuntoon liittyviä korjauksia. Rakentaminen eteni aikataulun mukaan ja asetetun tavoitehinnan puitteissa huolimatta koronan vaikutuksista ja Ukrainan tilanteen asettamista haasteista materiaalien saatavuuden ja hinnannousujen suhteen.
Peabin hankekehityspäällikkö Minna Nygårdin mukaan Luotsi-rakennuksessa on tehty laajoja muutoksia, jotka liittyvät entisen toimistorakennuksen muuttamiseen avaraksi julkiseksi tilaksi.
– Muutos on edellyttänyt mittavia rakennustöitä, kun kaikki pienet toimistohuoneet purettiin, rakennusta laajennettiin, talotekniikkaa päivitettiin ja kaikki pinnat uusittiin. Yhteistyö allianssissa on sujunut mallikkaasti. Saneeraushankkeessa tyypillisiin rakentamisaikaisiin yllätyksiin ja muutoksiin on yhdessä pystytty reagoimaan ketterästi ja joustavasti. Luotsin valmistuminen ajallaan mahdollistaa seuraaviin vaiheisiin siirtymisen suunnitellun mukaisesti, Nygård toteaa.
Rakenne- ja korjaussuunnittelun näkökulmasta hanke on ollut hyvin monimuotoinen. Rakennusten käyttötarkoituksen muutos toi rakenteellisia haasteita, kun olemassa oleviin rakenteisiin tehtiin laajoja toimenpiteitä ja niihin yhdistettiin uutta. Projektissa hyödynnettiin kiertotalousratkaisuja.
– Luotsin muodonmuutoksen yhteydessä julkisivun vanhat aukotukset ummistettiin ja muut korjaukset tehtiin rakennuksesta toisaalta puretuilla tiilillä. Vaikka teimme merkittäviä julkisivumuutoksia, pystyimme hyödyntämään olemassa olevaa rakennusmateriaalia. Sisäilman laatuun panostimme tiivistyskorjauksilla”, rakennesuunnittelija Mats Strömbäck Rambollista kertoo.
– Kirjasto on tekniikan osalta täysin uudistettu vastaamaan tämän päivän tarpeita. Sisäilman laatua on parannettu lisäämällä tilojen viilennystä ja ICT-järjestelmien kapasiteetti on toteutettu tulevaisuuden tarpeet huomioiden. Turvallisuutta lisäävät nykyaikainen paloilmoitinjärjestelmä ja muut turvajärjestelmät. Rakennuksen koko tekniikka toimii automaattisesti, energiatehokkaasti ja huomaamatta ilman, että käyttäjän tarvitsee suorittaa säätöjä. Kirjastossa on myös täydet valmiudet liittyä osaksi kampuksen uutta ympäristöystävällistä energiajärjestelmää, kun se ensi vuonna valmistuu, kertoo Granlund Pohjanmaa Oy:n kehitysjohtaja Kari Rintamäki.
Vaasan Merikampus -allianssi uudistaa ensimmäisessä osavaiheessa Luotsi-rakennuksen. Kampuskehityksessä seuraava vaihe on toimistorakennuksen eli entisen Tritonia-rakennuksen sekä Tervahovi-rakennuksen remontointi. Toimistorakennuksen rakennustyöt käynnistyivät elokuussa ja valmistuminen ajoittuu keväälle 2023. Tervahovi-rakennus valmistuu vuoden 2023 loppuun mennessä.
Lisätiedot
rehtori Jari Kuusisto, p. 029 449 8291, jari.kuusisto@uwasa.fi
päällikkö Anne-Mari Vatunen, p. 029 449 8354, anne-mari.vatunen@uwasa.fi
päällikkö John Öst. p. 029 449 8271, john.ost@uwasa.fi
Kampuskehityshanke lyhyesti
Vaasan yliopisto uudistaa toimintatapoja ja palveluja sekä rakennuksia ja tiloja vastaamaan tulevaisuuden tarpeita. Kampuksesta kehitetään esteetön ja muuntojoustava tulevaisuuden oppimis- ja tutkimusympäristö. Projekti vahvistaa yliopiston näkyvyyttä Vaasan kaupunkikuvassa ja vastaa kotimaiseen ja kansainväliseen kilpailuun huippuosaamisesta. Hanke toteutetaan allianssimallilla vaiheittain vuosien 2021–2023 aikana. Uudistamisen myötä tiedekirjasto siirtyy Luotsi-rakennukseen, entisestä Tritonia-rakennuksesta tulee uusi yliopiston toimistorakennus ja Tervahovi-rakennuksesta oppimisen talo. Samalla saatetaan kuntoon rakennuksissa todettuja välttämättömiä korjaustarpeita.
Hanke toteutetaan allianssimallilla, joka on hankkeen keskeisten toimijoiden välinen, kaikille osapuolille yhteiseen sopimukseen perustuva toteutusmuoto. Osapuolet vastaavat hankkeen suunnittelusta ja rakentamisesta yhdessä yhteisellä allianssiorganisaatiolla. Toimijat jakavat hankkeeseen liittyvät riskit ja hyödyt sekä noudattavat tiedon avoimuuden periaatteita kiinteää yhteistyötä toteuttaen. Vaasan Merikampus -allianssin muodostavat Vaasan Merikampus Oy (omistajat Vaasan kaupunki ja Vaasan yliopisto), Arkkitehtitoimisto K2S Oy, Granlund Pohjanmaa Oy, Ramboll Finland Oy ja PEAB Oy.
Tietoa allianssin osapuolista
Ramboll on johtava kestävien kaupunkien ja yhteiskuntien suunnittelu- ja konsultointiyritys. Säätiöomisteisessa yhtiössämme työskentelee 16 500 asiantuntijaa globaalisti. Suomessa toimimme maanlaajuisesti 2 500 asiantuntijan voimin. Palvelujamme ovat innovatiiviset ja kestävät ratkaisut kaupunkien, infrastruktuurin, liikenteen, ympäristön ja rakennusten suunnittelussa, rakennuttamisessa, rakentamisessa ja ylläpidossa. fi.ramboll.com
Lisätietoja: Mats Strömbäck, mats.stromback@ramboll.fi, p. +358 50 4283811
Granlund on vuonna 1960 perustettu, kokonaan työntekijöidensä omistama kiinteistö- ja rakennusalan konserni. Sen toimialoja ovat talotekninen suunnittelu, energia- ja kiinteistöalan konsultointi, rakennuttaminen, kiinteistöjohtamisen ohjelmistot sekä isännöinti. Granlundin tärkein tavoite on parantaa hyvinvointia rakennetussa ympäristössä. Konserni työllistää yli 1200 asiantuntijaa ja sen liikevaihto vuonna 2021 oli 109 M€. Granlundilla on toimipisteitä ympäri Suomen. Lue lisää www.granlund.fi, yhteyshenkilö: Kari Rintamäki, kehitysjohtaja, Granlund Pohjanmaa Oy, 050 526 2280 / kari.rintamaki@granlund.fi
Peab on Pohjoismainen yhteiskuntarakentaja, jolla on 15 000 työntekijää ja 5,9 miljardin euron liikevaihto. Paikallisen läsnäolon ja omien resurssiemme avulla kehitämme ja rakennamme arkea. Pääkonttori sijaitsee Förslövissä, Skånessa. Konsernin osake noteerataan Tukholman pörssissä.