Työelämään voi päästä montaa reittiä. Mestari–kisälli-työssäoppimisohjelma sopii nuorille ja nuorille aikuisille, joiden on helpointa löytää oma juttunsa käytännön työn kautta. Peabin työmaalla kisällinä harjoitellut Sergei Fomkin on oppinut puolessa vuodessa paljon niin rakennusalasta kuin itsestään. Parasta on elämälle löytynyt uusi suunta ja innostus käsillä tekemiseen.
Helsinkiläinen Sergei Fomkin, 28, upottaa sähköjohtoja kerrostalohuoneiston seinään. Peabin kirvesmies Ivan Kozyar seuraa vieressä ja opastaa Fomkinia tehtävässä. Miehet paiskivat hommia Helsingin Puotilan kerrostalotyömaalla, jossa Peab saneeraa lähes 170 Helsingin kaupungin vuokra-asuntoa.
Fomkin on Puotilassa tutustumassa rakennusalaan. Hänen puolen vuoden harjoittelunsa päättyy helmikuussa 2022. Kokemus on ollut silmiä avaava ja innostava.
”Olen saanut paljon tukea ja tuntenut onnistumista, vaikka kaikki ei ole tietenkään mennyt aina putkeen. Itseluottamukseni on kasvanut roimasti, kun minulle on annettu ainutlaatuinen mahdollisuus ja minuun on uskottu. Työssäoppimisaika Peabilla on ollut elämässäni käänteentekevä”, Fomkin sanoo.
Kozyar ja Fomkin ovat mestari–kisälli-työpari. Fomkin pääsi kokeneen rakentajan ohjattavaksi, kun Peab lähti keväällä 2021 mukaan rakennusyritysten yhteiseen Mestari–kisälli-työssäoppimisohjelmaan. Siinä yritykset tarjoavat kuuden kuukauden palkallisen työmaaharjoittelun rakentamisesta kiinnostuneille nuorille.
Ohjelma on kohdennettu etenkin niille 17–29-vuotiaille, jotka oppivat paremmin käsillä tekemällä kuin koulun penkillä istuen.
Kaikilla nuorilla ei ole selkeää urasuunnitelmaa tai kokemusta mielekkäästä työstä. Työssäoppimisella nuori voi päästä kiinni työelämään ja löytää oman alansa. Peabin lisäksi ohjelmassa ovat mukana Skanska, YIT, Rakennusliitto ja Barona.
Pääsy kisälliksi oli lottovoitto
Venäjältä Petroskoista kotoisin oleva Sergei Fomkin on asunut Suomessa kymmenisen vuotta. Hän tuli opiskelemaan tietojenkäsittelyä Mikkelin ammattikorkeakouluun. Ala ei kuitenkaan tuntunut omalta.
”Opiskelin suomen kieltä maahanmuuttajakurssilla, muutin Helsinkiin ja sain opiskelupaikan Helsingin yliopistosta. Luin jonkin aikaa venäjän kieltä ja kirjallisuutta, mutta koin akateemisen uran haasteelliseksi eivätkä esimerkiksi kääntäjän työt kiinnostaneet.”
Fomkin sanoo eläneensä viime vuodet jonkinlaista etsikkoaikaa. Itselle sopivan ammatin löytäminen on ollut vaikeaa.
Hän on kokeillut monenlaisia hommia. Pientä pintaraapaisua rakentamiseen Fomkin sai asentaessaan parvekelaseja pienessä alan yrityksessä. Koronapandemian myötä työt loppuivat. Mestari–kisälli-ohjelmaan pääsy oli hänelle lottovoitto.
Harjoittelu on ollut parantava prosessi
Fomkinin yllätyksen tunnetta lisäsi se, ettei hänellä ollut juuri mitään käsillä tekemisen taustaa. Edes pikkupoikana hän ei harrastanut nikkarointia.
Fomkin kiittää ohjaajaansa Ivan Kozyaria. Alaan tutustumista on helpottanut se, että Fomkin ja Kozyar ovat voineet puhua keskenään äidinkieltään venäjää.
”Kokemus on ollut monin tavoin parantava prosessi. Tunnen, että näiden kuukausien aikana minusta on tullut jälleen toiminnallinen yhteiskunnan jäsen. Ohjelman ansiosta sain myös pysyvän oleskeluluvan Suomeen”, Fomkin sanoo.
Yli kymmenen vuotta Peabilla rakentajana työskennellyt Kozyar ei ollut aiemmin ohjannut ketään. Hän sai hyvät valmiudet mestarin tehtäviin Peabin järjestämästä työpaikkaohjaaja-koulutuksesta.
”Olemme olleet Sergein kanssa kuin isä ja poika. Olen opettanut, näyttänyt ja neuvonut ja Sergei on tehnyt perässä. Välillä työt ovat sujuneet paremmin, välillä asioita on pitänyt kerrata enemmän. Sergeillä ei ole pohjalla alan opintoja, joten minun on pitänyt miettiä tarkkaan hommat, jotka hän pystyy tekemään turvallisesti ja itsenäisesti.”
Mestari on opettanut kisällilleen muun muassa valaistuksen asentamista, rappausta, roilon täyttöä sekä työmaan logistisia vaiheita, kuten trukin ohjaamista, rakennustelineiden pystyttämistä sekä oikeiden rakennusmateriaalien tuomista ja kierrättämistä.
”Tärkeintä on ollut antaa Sergein tutustua, oivaltaa ja päästä osaksi työyhteisöä.”
Peabin tuki on valanut uskoa tulevaan
Suomessa 15–29-vuotiaista nuorista yli 60 000 on työn ja koulutuksen ulkopuolella. Aina nuorten elämä ei kulje suoraviivaisesti ja joskus pienikin apu uudelle uralle voi olla ratkaiseva.
”Ohjelma tähtää siihen, että mukana olevat nuoret pääsevät kiinni työelämän rutiineihin ja pois mahdollisen syrjäytymisuhan alta. Toiveena on, että he innostuvat rakentamisesta, näkevät sen monet mahdollisuudet ja haluavat jäädä alalle.”
Sergei Fomkin iloitsee saaneensa elämälleen uuden suunnan. Hänen suuri oivalluksensa on ollut huomata, kuinka mukavaa käsillä tekeminen on.
”Ehkä akateemisen taustani takia en ole rakennusmiehenä ripeimmästä päästä. Tarvitsen aikaa miettiä ja analysoida asioita – sekin on ollut hyvä tiedostaa. Minua kiinnostavat sähköasentajan työt, ja olen suunnitellut hakevani alan koulutukseen. Arvostan sitä, kuinka Peabilta saamani tuki ja kannustus ovat saaneet minut uskomaan itseeni.”