Peabin teettämän tutkimuksen mukaan 88 prosenttia suomalaisista ajattelee, että kosteudenhallinta on rakennusalan suurin haaste. Mikä on syynä negatiivisiin mielikuviin, ja miten niihin voidaan vastata? Peabin työpäällikkö Heikki Korpela kertoo, miten kunnon rakentaja ottaa kosteudenhallinnan huomioon rakentamisen jokaisessa vaiheessa. Vain siten päästään Suomen äärioloissa priimalaatuun.
Suomalaisten suurin rakentamiseen liittyvä huolenaihe kiteytyy kosteus- ja sisäilmaongelmiin. Peabin työpäällikkö Heikki Korpela ymmärtää huolen ja kertoo, miten ongelmat ovat ratkaistavissa.
”Kosteusongelmat ovat saaneet paljon palstatilaa mediassa. Meillä Peabilla kosteudenhallinta on mukana rakennusprosessin alusta lähtien. On totta, että virheitä voi tulla rakennuksen suunnittelussa, tekemisessä tai käyttämisessä. Siksi onkin tärkeää, että niistä opitaan ja niitä pyritään ehkäisemään”, Korpela sanoo.
Kosteudenhallinnan merkitys rakentamisessa kasvaa
Kosteudenhallinnalla on Peabin työmailla valtava painoarvo. Kosteutta seurataan työmailla yhtä paljon kuin esimerkiksi turvallisuutta. Käytössä on monia mittareita, joita seurataan ja vertaillaan. Esimerkiksi parkkihallin suunnitelmissa ja materiaaleissa huomioidaan, että autoilla ajetaan sisään loskakeleillä ja autot kuivuvat hallissa.
”Rakennusala ei ole mennyttä maailmaa, kuten monesti kuvitellaan. Meillä kokeillaan, innovoidaan ja testataan jatkuvasti esimerkiksi uusia rakennusmateriaaleja, jotka kestävät enemmän kosteusvaihtelua”, Korpela kertoo.
Kyse on myös siitä, miten kosteus ymmärretään.
”Vuosikymmen sitten ilmassa oli samoja pienhiukkasia kuin tänäkin päivänä. Nyt niistä tiedetään enemmän, samoin kuin allergioista ja erityisherkkyydestä. Rakentamisen vaatimukset ovat kasvaneet, kun tieto on lisääntynyt, rakentaminen automatisoitunut ja viranomaisvaatimukset ovat tiukentuneet. Kosteuden ja sisäilman yksityiskohdat on huomioitava entistä tarkemmin ja avoimemmin.”
Huputtaminen ei ole aina paras ratkaisu
Peabilla tehdään paljon työtä rakennustyömaiden kosteudenhallinnan eteen. Yhtiö ottaa käyttöön kaikilla omaperusteisilla työmaillaan Rakentamisen Laatu RALA ry:n Kuivaketju10 -järjestelmän. Koko henkilöstö koulutetaan kosteudenhallintaan, ja Peab sitoutuu olemaan alan edelläkävijä kosteudenhallintakortin kehittämisessä ja käyttöönotossa.
”Keski-Eurooppaan verrattuna Suomessa rakennetaan ja eletään säiden ääriolosuhteissa. Rakentajan on osattava ennakoida ja hallita olosuhteita ja valita niiden kannalta suotuisin vaihtoehto. Esimerkiksi suojattaessa rakennuksia sateelta iso teltta ei välttämättä kosteudenhallinnan kannalta ole paras ratkaisu. Jos runkoa on lämmitettävä talven yli, sääsuojan sisällä voi syntyä kondenssiongelma: kun ulkona on kova pakkanen, sääsuojan sisällä tapahtuva kondenssi voi jopa kastella suojattavia rakenteita lisää.
Kuivumista ei voi kiirehtiä rakennustyömaalla
Säätilojen lisäksi oloihin ja kuivumiseen vaikuttavat työjärjestys, käytettävien pinnoitusten ja materiaalien valinta sekä aikataulun kireys.
”Voisimme tiivistää rakentamisen aikatauluja ja luvata vaikka mitä, mutta meillä ollaan realisteja: siten hallitsemme kuivumisajat. Lisäksi kaikkien työhön liittyvien tahojen on ymmärrettävä laatuvaatimukset ja työjärjestykset oikein. Työtämme ei sanele pelkkä asiakkaan laatiman urakkaohjelman välitavoite – mieluummin neuvottelemme välitavoitteelle uuden ajankohdan, jotta työn lopputulos on paras mahdollinen.”
Rehellisyys ja avoimuus ovat avaimet kosteudenhallinnan onnistumiseen
Korpelan mukaan sosiaalinen media vaikuttaa mielikuviin rakentamisesta ja kosteudenhallinnasta.
”Tieto liikkuu paremmin kuin ennen, ja ihmisten huonot kokemukset leviävät nopeasti. Kun kuka tahansa voi jakaa sisältöä, ja on helppo tehdä johtopäätöksiä virheellisten tai puutteellisten tietojen perusteella. Yhtäkkiä valloillaan voi olla nettikurimus, jonka mukaan kaikki nopeasti rakennetut talot kuulostavat hometaloilta”, Korpela sanoo.
Tiedon jakaminen ei Korpelan mukaan ole ainoastaan huono juttu. Verkko antaa mahdollisuuden avoimuuteen myös rakentajalle.
”Voimme jakaa tekemästämme työstä tarkasti dokumentoitua tietoa ja näyttää, miten Peabin työmailla asiat hoidetaan hyvän rakentamistavan mukaisesti. Kerromme suoraselkäisesti ja rehellisesti, millaisin reunaehdoin valinnat on tehty ja miksi.”
Korpela painottaa, että avoimuus on ensiarvoisen tärkeää – myös silloin, kun sattuu jotain odottamatonta.
”Rakentaminen on aina sarja tapahtumia. Vaikka kuinka huolellisesti suunniteltaisiin, voi tulla yllätyksiä. Jos esimerkiksi työmaalla, suojauksista huolimatta, on ulkoseinään jäänyt märkää villaa, tietoa ei pidä pimittää. Peabin työmaalla emme peittele tapahtunutta vaan sovimme asiakkaan kanssa tarkasti toimenpiteet. Märkä villa vaihdetaan rakenteesta, ja seinästä tulee aina priimaa, vaikka joskus aikataulut muuttuisivatkin. Avoimesti toimimalla luottamus rakentamisemme laatuun säilyy.”
Lue lisää kosteudenhallinnasta »
**
Suomalaisten mielikuvia ja käsityksiä rakentamisesta selvitettiin Taloustutkimus Oy:n rakennusyhtiö Peabille tekemässä tutkimuksessa. Tutkimuksen otos oli 1 152 vastaajaa, ja se edusti koko Suomen väestöä. Aineiston tiedonkeruu tapahtui 6.6.–11.6.2018.