Peab-opettaja aloitti opiskelijoiden kosteudenhallintakoulutukset Vaasasta

Rakennusyhtiö Peabin nimikko-opettaja Jari Tyni kävi torstaina 10. marraskuuta Vaasaan ammattioppilaitos Vamiassa opettamassa kosteudenhallintaa rakennusalan opiskelijoille. Peab-opettaja vei opiskelijat myös Peabin työmaalle katsomaan, mitä kosteudenhallinta tarkoittaa käytännössä.

Peab-opettaja Jari Tyni aloitti kosteudenhallinnan koulutuskierrokset Vaasan Vamiasta. Koulutettavanaan hänellä oli ensimmäisen vuosikurssin rakennusalan opiskelijoita. Päivän aikana opiskelijoiden kanssa käytiin sekä teoriaa että käytännön koulutusta. Jari Tyni jatkaa kosteudenhallintapäivän pitämistä ammattioppilaitoksissa eri puolilla Suomea kaikilla Peabin rakentamisen paikkakunnilla.

Peab panostaa kosteudenhallintaan

Rakennusyhtiö Peabilla kosteudenhallinta on itsestäänselvyys, josta ei tingitä piiruakaan. Kosteudenhallinta alkaa jo suunnittelupöydältä ja jatkuu rakennuksen koko elinkaaren ajan. Peabin kaikilla rakennustyömailla toteutetaan joka viikko kosteudenhallintakierros, ja mahdollisiin epäkohtiin puututaan välittömästi.

Peab päätti panostaa kosteudenhallintaan ja on haastanut koko alan kehittämään kosteudenhallinnan koulutusta. Vuoden 2020 aikana koko Peabin talonrakentamisen henkilöstö suoritti rakennusalan yhteisen eKosteus-koulutuksen. Nyt Peab jatkaa koulutuksia rakennusalan oppilaitoksissa.

Peab-opettaja toimii linkkinä oppilaitosten ja työelämän välillä

Koulutuksia vetävä Jari Tyni on toiminut runsaat kaksi vuotta Peab-opettajana. Rakennusyhtiö Peab alkoi vuonna 2020 huolestua rakennusalan vetovoiman hiipumisesta ja osaavan työvoiman saatavuudesta ja palkkasi hänet nimikko-opettajakseen. Kasvatustieteiden maisteri ja rakennusmestari on unelmatyössään – siinä on mahdollisuus uudistaa koko rakennusalaa.

Pandemia-aika muutti alkuperäisiä suunnitelmia, eikä Peab-opettaja voinut jalkautua oppilaitoksiin. Nyt maailman taas avauduttua Jari Tyni on päässyt tosi toimiin: hän kiertää ammattioppilaitoksia ja yläkouluja ja toimii linkkinä työmaiden ja oppilaitosten välillä. Hän järjestää harjoittelupaikkoja ja on tukena niin työnjohdolle, ohjaajille, opettajille kuin opiskelijoille.

”Olen ennen kaikkea innostaja. Toivon kipinän tarttuvan – alan opiskelijoihin, opettajiin, opinto-ohjaajiin, alanvaihtajiin ja niihin nuoriin, jotka eivät ehkä vielä ole tehneet uravalintaansa”, Jari Tyni sanoo.

Peab-opettajalla on hyvin käytännönläheinen ote työhönsä. Opiskelijoiden kosteudenhallintakoulutuksissa hän näyttää konkreettisesti ja kädestä pitäen, mitä esimerkiksi työmaan kosteudenhallintakierroksella tapahtuu. Apuna on mobiiliaplikaatio, jonka avulla jokainen oppilas tekee itse laatumittauksen työmaalla. 

”Olen laatinut oppilaille esimerkiksi kosteudenhallintaan liittyvän Kahoot-tietovisan. Pelillistäminen toimii – se on nuorille innostava tapa oppia.”

Lue lisää Peab-opettajasta.