Biopohjaista sorateiden pölynsidontaa testataan Lahdessa

Peab Asfalt on mukana pilotissa, jossa testataan uutta biopohjaista menetelmää sorateiden pölynsidontaan. Sideaine on kotimaista Bang&Bonsomerin Säkylässä valmistamaa mikrokuituselluloosaa nimeltään MFC RC. Se on sokerituotannosta yli jäänyttä aiemmin vähän hyödynnettyä ainesta, joka syntyy poistettaessa sokeri sokerijuurikkaasta.

Uutta menetelmää on kokeiltu nyt ensimmäistä kertaa yleisellä tiellä Lahden Karistossa. Kokeiluun lähdettiin Lahdessa, joka on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021. Peab on yksi pääyhteistyökumppaneista.

Peab Asfalt päällysti soratien pintaa ns. hoitomurskematolla, jossa oli mukana uutta MFC RC –sideainetta. Osa tiestä jätettiin ilman sideainetta, jotta voidaan vertailla eroja kulumisen suhteen. Tien pinta tasattiin perinteisin menetelmin. Liuoksena toimitettu kuitu lisättiin normaaliin hoitomurskeeseen huollettavalla tieosuudella ja koko tie levitettiin asfalttilevittäjällä. Tieosuutta ja uuden hoitomurskeen kestävyyttä seurataan jo nyt syksyn aikana. Tuloksia tarkastellaan ja jatkosuunnitelmia tehdään talven jälkeen.

Tavoitteena on sorateiden huoltovälin pidentäminen ja siten ympäristökuormituksen vähentäminen uuden sideaineen avulla.

Julkaistu 15.9.2021.

Peab Asfalt – Suomen suurin asfaltoija

Peab Asfalt toimii kestävän ja ympäristöystävällisen tulevaisuuden hyväksi. Huolehdimme niin pienten teiden kuin suurten infrastruktuuriprojektienkin asfaltoinnista ja kunnossapidosta, jotta voit matkustaa aina turvallisesti ja muuttamalla asfalttituotantomme vähäpäästöisemmäksi. Tämä on meille tärkeää.