Kosteudenhallintaviikko: Kunnon rakentaja huolehtii, että kosteus pysyy poissa rakenteista

Lokakuun 2020 alussa Peabilla vietetään järjestyksessä toista kosteudenhallintaviikkoa. Oikeastaan Peabilla on käynnissä jatkuva kosteudenhallintaviikko, sillä jokapäiväiseen työhön kaikilla työmailla kuuluu työvaiheiden, materiaalien ja rakenteiden käsittely niin, että kosteus ei aiheuta vaurioita.

Keväällä sitouduimme kouluttamaan koko Peabin henkilöstön kosteudenhallintaan. Päätimme, että kaikki suorittavat 10-modulisen eKosteus -koulutuksen, jonka kehittämiseen haastoimme alan suurimmat yritykset yhteistyössä Rakennusteollisuus RT:n kanssa. Nyt voimme ylpeänä todeta olevamme tämän etapin maalissa: Me peabilaiset rakentajat suoritimme koulutuksen syyskuun loppuun mennessä.

”Kun rakentajien kosteudenhallinnan osaaminen kasvaa, rakentamisen laatu paranee. Tämä on erittäin hyvä uutinen kaikille suomalaisille”, Peabin toimitusjohtaja Mika Katajisto sanoo.

Teemaviikon aikana käymme järjestelmällisesti läpi myös muut kosteudenhallinnan vaiheet ja toimet työmailla – tutkimme ja tarkastamme rutiinit ja säädökset, jotta pääsemme eteenpäin työssä, jota Peabilla on tehty jo vuosia. Rakennamme kunnolla, ja se tarkoittaa huolellista kosteudenhallintaa kaikissa hankkeissa.

Avainsana on yhdessä tekeminen. Kaikkien panosta tarvitaan onnistumiseen. Haluamme myös olla näyttämässä suuntaa koko suomalaiselle rakentamiselle.

Viime vuonna otimme käyttöön Kuivaketju10-toimintamallin kaikissa omissa asunto- ja toimitilahankkeissamme. Se tarkoittaa kosteusriskien torjuntaa kaikissa rakentamisen vaiheissa rakennusalan yhdessä luomien vaatimusten mukaisesti. Jo suunnitteluvaiheessa tehdään jokaiselle kohteelle oma Kuivaketju10 –riskilista ja ohjeet, joita seurataan ja noudatetaan koko rakennusaika. Peabilla hankkeissa on aina mukana myös ulkopuolinen kosteudenhallintakoordinaattori.

Kosteudenhallinnassa mennään koko ajan eteenpäin

Jatkoa seuraa! Tiedämme, että kosteudenhallinta ei rakennuksen koko elinkaaren ajalta ole meidän käsissämme. Siksi haluamme levittää kosteudenhallinnan tärkeää sanomaa myös koko kuivaketjun muille osapuolille, kuten rakennuttajille, suunnittelijoille ja myös rakennusten käyttäjille.

Tänä vuonna lanseerasimme kosteudenhallintakierroksen toteuttavaksi viikoittain kaikilla työmaillamme. Kosteudenhallinnan teemaviikon aikana keräämme yhteen kaikkien peabilaisten kokemukset kosteudenhallinnan toimenpiteiden vaikutuksista, jotta voimme ottaa seuraavan askeleen tärkeällä tiellä.

Haluamme jatkossakin rakentaa kunnolla – vielä paremmin kuin ennen.

Tutustu myös seitsemään kosteudenhallinnan myyttiin tästä.