Peabin suuri peruskorjausurakka Helsingin Pihlajistossa etenee mallikkaasti

Helsingin kaupungin asunnot Oy:n kerrostalot Pihlajistossa saavat uuden ja nykyaikaisen ilmeen Peabin toteuttamassa mittavassa peruskorjauksessa.

Seitsemän kerrostalon ja 225 asunnon peruskorjausurakka Helsingin Pihlajistossa, osoitteessa Salpausseläntie 14, on valtava operaatio.

Peabin työpäällikkö Tero Vehmaa ja vastaava työnjohtaja Hannu Hiltunen ovat syystäkin tyytyväisiä, sillä ensimmäisten asuntojen peruskorjaus on edistynyt erinomaisesti.

”Ensimmäisessä vaiheessa peruskorjaamme kolme kahdeksankerroksista kerrostaloa ja toisessa vaiheessa neljä kolmikerroksista kerrostaloa. Osa asukkaista muutti kaupungin järjestämiin väistöasuntoihin viime syksynä ja palaa täysin remontoituihin koteihinsa syksyllä 2021. Silloin myös toinen osa asukkaista muuttaa vuodeksi väistöasuntoihin”, Tero Vehmaa kertoo.

Peabilta löytyy vankkaa ja laaja-alaista ammattitaitoa ja kokemusta korjausrakentamisesta.

”Osa ammattitaitoa on myös tarkka aikataulutus. Pyrimme minimoimaan asukkaille peruskorjauksesta aiheutuvan häiriön”, Vehmaa sanoo.

heka-pihlajisto3.jpg

Peabin vastaavan työnjohtajan Hannu Hiltusen (vas.) ja työpäällikkö Tero Vehmaan mukaan asukkaille peruskorjauksesta aiheutuva häiriö pyritään minimoimaan.

Tavoitteena nykyaikaiset asunnot ja yhteiset tilat

Kaikki asunnot ovat valmiita syksyllä 2022. Vuonna 1972 rakennettujen kerrostalojen asukkaita odottavat tämän ajan laatuvaatimukset täyttävät kodit. Pinnat on maalattu, laminaatit asennettu lattiaan ja uudet kalusteet toimitettu huoneistoihin.

”Esimerkiksi keittiöt kokevat täydellisen muodonmuutoksen. Uudet pinnat ovat sävytykseltään vaaleita ja harmaita. Poistamme osasta asunnoista myös vaatehuoneet, jolloin asumiselle vapautuu lisää tilaa”, Hannu Hiltunen kertoo.

heka-pihlajisto2.jpg

Kaksivaiheinen hanke pitää sisällään seitsemän asuinkerrostalon peruskorjauksen. Saneerauksen yhteydessä parannetaan rakennusten asukasturvallisuutta, esteettömyyttä ja energiatehokkuutta.

Kerrostalojen energiatehokkuus paranee

Korjauksen jälkeen asukkaat voivat varata oman talopesulavuoronsa kätevästi älyvarausjärjestelmällä ja muutenkin yhteisiä pesuloita päivitetään ajanmukaisiksi. Kellarikomeroiden lisäksi myös pyörävarastojen pinnat ja telineet uusitaan. Luvassa on myös pihatöitä: pelastusautoille lisätään nostopaikkoja. Salaojitusta uusitaan, jolloin rakennusten käyttöikä pitenee.

”Puramme kerrostalojen vanhat vesieritykset eli vesikaton pinnan. Lisäämme uudet lämmöneristykset ja lisälämmöneristyksen. Lisälämmöneristys pitää huolen, ettei lämpö karkaa”, Tero Vehmaa kertoo.

Kerrostalojen energiatehokkuus paraneekin huomattavasti peruskorjauksen myötä.

”Osaan taloista rakennetaan lämmön talteenottojärjestelmät. Hukkalämpö saadaan siten ilmanvaihdon kautta talteen ja voidaan hyödyntää lämmityksessä. Kerrostalojen katoille lisäämme myös aurinkopaneeleja”, Hannu Hiltunen sanoo. 

Näin urakka etenee

  • Peab toteuttaa Helsingin kaupungin asunnot Oy:lle (HEKA) vuokra-asuntojen laajan saneerauksen Helsingin Pihlajistossa, osoitteessa Salpausseläntie 14.
  • Urakkasumma on 17 miljoonaa euroa.
  • Kaksivaiheinen hanke pitää sisällään seitsemän asuinkerrostalon peruskorjauksen.
  • Saneerattavia asuntoja on yhteensä 225. Myös yhteistilat peruskorjataan.
  • Projekti käynnistyi marraskuussa 2020 ja valmistuu syyskuussa 2022.

Korjausrakentaminen

Peab on tunnettu ja tunnustettu saneerausten erikoisosaaja.