Inspiroiva koulu rakennettiin käyttäjien toiveita kuunnellen

Chydeniuksen alakoulu Kokkolassa on käyttäjiensä näköinen koulurakennus. Henkilökunta oli aktiivisesti mukana modernien, mutta kodikkaiden tilojen suunnittelussa. Rakennus soveltuu monenlaiseen toimintaan ja on helposti muunneltavissa. Näin tilat palvelevat muuttuvia tarpeita myös tulevaisuudessa.

Tietoja kohteesta

  • Hanketyyppi : Opetus- ja tutkimusrakennus
  • Rakennusaika : 2018-2019
  • Urakkamuoto : KVR- tai toimintaurakka
  • Laajuus : 5 155 brm2 / 25 000 brm3
  • Paikkakunta : Pietarsaari

”Rakensimme Kokkolaan koulun, joka palvelee oppilaita ja henkilökuntaa pitkälle tulevaisuuteen. Tiloista tuli viihtyisät, selkeät ja esteettömät”, suunnitteluvaiheen johtajana toiminut projektipäällikkö Minna Nygård kertoo.

Peab aloitti Chydeniuksen koulun rakennustyöt maaliskuussa 2018. Kokonaisvastuu-urakkana toteutettuun hankkeeseen kuului myös vanhan, vuonna 1964 valmistuneen koulurakennuksen purku. Kokkolan kaupungille tehdyn urakan arvo oli 11,2 miljoonaa euroa.

Uusi koulu valmistui aikataulussa loppuvuodesta 2019 ja on laajuudeltaan 5 155 neliötä. Ruotsinkielisessä alakoulussa on vajaat 300 oppilasta sekä esikoulu.

Nygård korostaa, että kunnon koulun rakentamisessa tärkeintä on perusteellinen suunnittelu. Aikataulussa on pysyttävä. Se onnistuu parhaiten, kun käyttäjät ovat tiiviisti mukana hankkeen alusta asti.

”Kokkolassa rehtori, esikoulun vetäjät ja opettajat olivat listanneet etukäteen paljon toiveita ja henkilökunta oli aktiivisesti mukana suunnittelussa. Heillä oli selkeä päämäärä, ja dialogi toimi hyvin koko hankkeen ajan. Avoin kommunikaatio helpottaa rakentamista merkittävästi.”

”Palkitsevinta oli projektin eri osapuolten välinen hyvä yhteistyö ja sen kautta syntynyt hieno lopputulos. Tilaaja, käyttäjät sekä suunnittelun ja toteutuksen eri osapuolet työskentelivät kaikki yhteisen määränpään saavuttamiseksi hyvässä yhteishengessä.”

Minna Nygård, projektipäällikkö, Peabilla vuodesta 2008

Opetussuunnitelma vaikuttaa rakentamiseen

Suomessa koulut ovat uniikkeja: ne suunnitellaan aina tarpeiden mukaisesti tietyille käyttäjille ja tilaajille.

”Peabin rakentajiltakin on usein kysytty, miksi jokainen koulu suunnitellaan ainutlaatuiseksi. Toteutettava kokonaisuus riippuu monesta asiasta, kuten ilmansuunnista, ympäröivästä liikenteestä ja siitä, mitä kaava määrää esimerkiksi kerroksista. Saman mallinen palikka ei istu joka paikkaan”, Minna Nygård sanoo.

Koulujen rakentaminen on muuttunut parissakymmenessä vuodessa roimasti. Tähän vaikuttaa vahvasti opetussuunnitelman uudistuminen.

Luokkia, pulpetteja ja käytäviä ei aina enää ole, vaan on erilaisia tiloja, joita voidaan yhdistää ja erotella tarpeen mukaan. Chydeniuksen koulun pilari-palkki-ontelolaattarakenne antaa mahdollisuuden myöhempiin tilamuutoksiin.

”Kokkolaan tehtiin kengätön koulu. Sellaista ei voi toteuttaa ahtaissa käytävissä ja tuulikaapeissa. Teimme viisi eri uloskäyntiä ja valtavan isot naulakkotilat heti ovien viereen. Rakennus ja sisäilma pysyvät puhtaampina, kun kengät ja kura eivät liiku ulko-oven vierestä peremmälle”, Nygård kertoo.

Omat solut ovat kodikkaat ja turvalliset

Chydeniuksen modernin koulun sydän on ruokailuaula eli Atrium, joka aukeaa suoraan 30 metriä leveiden jättiläisportaiden alapäähän. Jos vieressä olevasta musiikkiluokasta avaa kaksi siirrettävää seinää ja liikuntasalista yhden koko sivun, syntyy neliömetrikaupalla avointa tilaa.

Projektissa mukana ollut akustiikkasuunnittelija on varmistanut, että tila taipuu yhtä lailla yksilölliseen ja hiljaiseen opiskeluun kuin koko koulun ja vanhempien juhlagaalaan.

Koulu syntyi tiiviissä yhteistyössä tilaajan eli Kokkolan kaupungin ja suunnittelusta vastanneen UKI Arkkitehtien kanssa. Mukana tiimissä oli myös pedagoginen suunnittelija. Tiloista haluttiin kodikkaat, mukavat ja turvalliset: liian avoimet tilaratkaisut voivat aiheuttaa pienemmissä lapsissa turhaa levottomuutta.

Koulutilat jakautuvat kolmeen soluun, joissa eri luokka-asteet opiskelevat. Kullakin solulla on omat sisäänkäyntinsä, värimaailmansa ja nimensä. Nimiksi valittiin kokkolalaisia paikannimiä kaupungin vuonna 2020 viettämän 400-vuotisjuhlan hengessä.

Chydeniuksen koulun erityispiirteenä on, että rakennus koostuu yhden suuren rakennusmassan sijaan kuudesta harjakattoisesta osasta. Koulun näyttävyyttä lisää se, että julkisivussa käytettiin kolmea eri tiilisävyä ja eri saumavärejä.

”Koulusta tuli todella hieno. Emme joutuneet tinkimään mistään, vaan teimme hyviä ja toimivia ratkaisuja. Inspiroivista tiloista voi löytää jatkuvasti uusia ja innostavia tapoja käyttää rakennusta”, Minna Nygård sanoo.