Terveisiä työmaalta: Antti Karvonen - isän perässä rakennusalalle

Talonrakentajaksi oppisopimuksella opiskeleva Antti Karvonen lähtee Peabin kerrostalotyömaalle joka aamu innostunein mielin. Kipinä alalle syttyi jo pikkupoikana, kun hän auttoi kirvesmiesisäänsä perheen rakennusprojekteissa. Nyt rakentamisen ammattiylpeys siirtyy sukupolvelta toiselle Peabilla, kun isä opastaa poikaansa alalle.

Oulujoen suistoon luonnonkauniiseen Oulun Lipporantaan nousee uusia, laadukkaita koteja. Peabin kerrostalotyömaalla hommia paiskii kaksi sukupolvea Karvosia: iiläinen Antti Karvonen, 17, ja hänen kirvesmiesisänsä Pasi Karvonen. Viimeksi he ovat asentaneet yhdessä neljännen kerroksen seinäelementtejä.

”Isän paras oppi minulle on ollut, että pitää uskaltaa luottaa itseensä ja omaan tekemiseensä”, Antti Karvonen sanoo.

Kunnon rakentajan ammattitaito siirtyy Karvosten perheessä luontevasti isältä pojalle: Antti Karvonen suorittaa Peabilla oppisopimustaan, ja isä Pasi Karvonen – Lipporannan urakkaporukan nokkamies – toimii hänen työpaikkaohjaajanaan.

Myös Antti Karvosen isoveli työskentelee kirvesmiehenä samalla työmaalla.

”Yhdessä tekeminen on ollut mukavaa. Isä kertoo, näyttää ja antaa palautetta – ja minä teen, opin ja otan selvää. Tutkintooni liittyvät arvioinnit hoitaa Peabin rakennusammattimies viereiseltä työmaalta”, talonrakentajaksi valmistuva Antti Karvonen kertoo.

”Hitsaamisen opetteleminen on ollut hauskaa”

Antti Karvonen on päässyt tekemään Lipporannassa kiinnostavia ja vaihtelevia töitä. Oppisopimuksensa aluksi hän sai huolellisen perehdytyksen työmaahan ja sen turvallisuuteen.

”Olen ollut mukana talon perustusvaiheen hommissa sekä tehnyt ulko- ja väliseinien asennuksia. Hitsaamisen opetteleminen on ollut yksi hauskimmista töistä. Rakentamisen salat oppii vain tekemällä. Lähden joka aamu työmaalle innostunein mielin.”

Karvoselle ei ole tullut vastaan isompia yllätyksiä. Hänellä on ollut alusta asti realistinen kuva rakentajan ammatista.

”Mikään ei ole pelästyttänyt, eivät edes työvaiheet ulkona vesisateessa tai lumipyryssä. Emme me raksamiehet ole sokerista! Saanpa raitista ilmaa ja liikuntaa”, hän naurahtaa.

Kipinä alalle syttyi jo pikkupoikana, kun Karvonen pyöri isänsä apuna monenlaisissa perheen rakennusprojekteissa. Yhdessä he ovat nikkaroineet esimerkiksi huvimajan mökkirantaan.

”Tykkään tehdä käsilläni, koska siinä näen heti työni tulokset. Pohdin yläasteen jälkeen myös lukioon menoa, mutta konkreettinen tekeminen vei voiton. Aloitin Oulun seudun ammattiopisto OSAO:n Haukiputaan yksikössä rakennusalan perustutkinnon syksyllä 2019. Oppisopimuksen solmin Peabin kanssa keväällä 2021.”

”Rakennan niin kuin tekisin itselleni”

Antti Karvonen on tyytyväinen koulutukseensa: oppisopimus on reippaille ja työteliäille tekijöille erinomainen väylä työelämään.

Nuorelle räätälöidään koulun vastuuopettajan ja työpaikkaohjaajan kanssa henkilökohtainen tutkintosuunnitelma, ja työmaalla alan kokeneemmat konkarit siirtävät hiljaista tietotaitoaan ja parhaita niksejään harjoittelijalle.

”Pyrin virheettömään jälkeen. Jos olen tehnyt mittausvirheen, isäni on puuttunut siihen heti ja virhe on korjattu. Minulle ammattiylpeyttä on, että opin virheistäni, uskallan kysyä, jos olen epävarma, ja otan asioista selvää myös itsenäisesti.”

Karvonen kiittelee Lipporannan mahtavaa urakkaporukkaa.

”Yhteishenki on hyvä, ja huumori kukoistaa. Minut otettiin heti aidosti mukaan porukkaan. Koen, että tekemistäni arvostetaan. Työmaalla on lisäkseni kaksi muutakin harjoittelijaa. Tulen kaikkien kanssa hyvin toimeen.”

Työkokemus isolla kerrostalotyömaalla antaa opiskelijalle monipuoliset valmiudet rakennusalalle. Karvonen haluaa jatkaa valmistuttuaan töitä ammattirakentajana. Hän ei ole sulkenut pois mahdollisuutta kouluttautua tulevaisuudessa rakennusmestariksi. Karvonen tietää, että Peabilla on mahdollisuus monenlaisiin urapolkuihin.

”Hienoimpia hetkiä ovat ne, kun talon seinät nousevat ja näen, että olemme tehneet huolellista jälkeä. Olen lattiaelementtejä asentaessani miettinyt, että teen tässä koteja oikeille ihmisille ja perheille. Se on motivoivaa ja vastuullista. Haluan rakentaa niin kuin tekisin itselleni.”

Peab-opettaja

Hauska tavata! Olen Peab-opettaja Jari Tyni. Tehtäväni on vahvistaa rakennusalan oppilaitosten ja työelämän yhteyksiä. Siksi kierrän Suomen ammattioppilaitoksia ja autan muun muassa järjestämään oppisopimuskoulutusta ja harjoittelupaikkoja Peabilla.

Lue lisää uratarinoita

Tutustu Peabilaisten uratarinoihin!

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivustoon hyväksyt evästeiden käytön.