Rakennusalan vetovoiman hiipuminen on vakava asia koko yhteiskunnalle – Peab palkkaa oman Peab-opettajan tukemaan ammattiopistoja. Rakennusalan ammattiopistoihin ensisijaisesti hakeneiden määrä supistuu vuosi vuodelta, kertoo rakennusyhtiö Peabin tekemä selvitys. Tämä voi hankaloittaa osaavan työvoiman saantia tulevaisuudessa. Varmistaakseen rakennusalan osaajien saannin myös tulevaisuudessa Peab palkkaa oman ammattiopistoissa kiertävän rakennusalan Peab-opettajan.
Peab palkkaa Peab-opettajan edistääkseen osaltaan rakennusalan yhteistyötä ammattiopistojen suuntaan ja tukeakseen niiden opetustoimintaa. Opettaja voisi luennoida mm. kosteudenhallinnan perusteista kouluissa ympäri maan sekä toimia yhteyshenkilönä oppisopimusten ja harjoituspaikkojen järjestämisessä Peabilla. Hän myös kouluttaisi tutoreita ja ohjaajia Peabilla.
Päätös opettajan palkkaamisesta syntyi Peabin tekemän selvityksen perusteella. Selvitys paljasti, että ammattiopistoihin rakennusalan opintoihin ensimmäisenä hakutoiveenaan pyrkivien määrä on viiden viime vuoden aikana pudonnut 22 prosenttia. Vuonna 2014 rakennusalan ja talotekniikan perustutkintoihin pyrki yhteishaussa ensisijaisesti 4 307 opiskelijaa, tänä vuonna 3 379. Kaikista hakijoista ensisijaisia hakijoita on vain noin kolmasosa.
”Olemme huolestuneina seuranneet ammattiopistojen jäämistä niin mielikuvalliseen kuin taloudelliseenkin paitsioon. Selvityksen tulokset saatuamme päätimme ryhtyä konkreettisiin toimiin alan tulevaisuuden turvaamiseksi. Haluamme aktiivisena rakennusalan yrityksenä olla mukana lisäämässä alan houkuttelevuutta ja ammattiopistojen yhteyttä työelämään”, Peabin toimitusjohtaja Mika Katajisto sanoo.
Kesän aikana tehtyyn selvitykseen haastateltiin 16:ta rakennusalan ammattiopistojen, ammattikorkeakoulujen ja Opetushallituksen edustajaa sekä koottiin valtakunnalliset tilastot hakijamääristä ja valmistuneista.
Rakennusalan ammatillisen tutkinnon suorittaneista vain puolet päätyy päätoimisesti alan töihin. Myös opintojen keskeyttäminen on ongelma monissa ammattiopistoissa.
Opettajan haku alkaa loppuvuoden aikana
Peab aloittaa Peab-opettajan rekrytoinnin loppuvuoden aikana ja jatkaa ammattiopistojen kanssa keskustelua siitä, miten ne voivat parhaalla tavalla hyödyntää kiertävää opettajaa oman toimintansa tukena.
”Haluamme nostaa esiin ammattioppilaitosten merkityksen rakennusalan uusien osaajien kouluttajana. Yhteys työelämään on ammattiopistoissa yhä tärkeämpää, sillä käytännön opetus tapahtuu työmailla”, Mika Katajisto sanoo.
Ongelmina opiskelijakato ja keskeyttäminen
Ammattiopistojen ensisijaisten rakennusalan hakijoiden määrä on viiden viime vuoden aikana pudonnut 22 prosenttia. Vuonna 2014 rakennusalan ja talotekniikan perustutkintoihin pyrki yhteishaussa ensimmäisenä hakutoiveenaan 4 307 opiskelijaa, tänä vuonna enää 3 379. Kaikista hakijoista ensisijaisia hakijoita on vain noin kolmasosa.
Valmistuneista rakennusalan ammatillisen tutkinnon suorittaneista vain puolet päätyy päätoimisesti töihin, kun taas muut esimerkiksi jatkavat opintojaan, jäävät työttömiksi tai jäävät muusta syytä työmarkkinoiden ulkopuolelle. Myös opintojen keskeyttäminen on ongelma monissa oppilaitoksissa.
Rakentamisen ja talotekniikan perustutkinnoista valmistui vuonna 2017 noin 3 800 rakennusalan ammattilaista. Kovin pula osaajista on pääkaupunkiseudulla.
”Meillä on oppimisen eri vaiheissa noin 400 rakennusalan opiskelijaa, mutta voisimme kouluttaa jopa 600. Osaavaa työvoimaa tarvittaisiin kipeästi pääkaupunkiseudulle”, Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtori Eeva Sahlman sanoo.
Pääkaupunkiseudulla oppilaitoksia koettelee myös ankara pula pätevistä opettajista. Opetusalan palkat eivät kykene kilpailemaan yksityisen sektorin palkkauksen kanssa.
”Minua huolettaa kovasti se, että osaajien joukko kapenee koko ajan. Opettajien kuormittuneisuus ei ruoki positiivista ilmapiiriä”, Eeva Sahlman sanoo.
Rakennusalan suosio on laskenut myös korkeakouluissa
Korkeakoulujen rakennusalan opiskelijamäärien kehityksessä on alueellista ja tutkintokohtaista hajontaa. Hakijamäärät ovat kuitenkin viime vuodesta laskeneet 20 prosenttia.
”Rakennusalan työnjohdon hakijamäärissä on meillä selvää laskua, eli noin viidennes. Hakijoita per aloituspaikka oli vielä viime vuonna 2,1, tänä vuonna 1,6. Myös rakennustekniikan hakijamäärä on laskenut 12 prosenttia viime vuodesta”, kertoo osaamisaluepäällikkö Jorma Säteri Pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulu Metropoliasta.
”On erittäin tärkeää pitää huolta alan vetovoimasta, sillä muuten meiltä loppuvat opiskelijat. Muuntokoulutus ei houkuttele aikuisopiskelijoita entiseen malliin, eikä pääkaupunkiseudulta löydy koulutukseen riittävästi maahanmuuttajiakaan”, Jorma Säteri sanoo.
Peab on aiemmin järjestänyt koulutusta ammattikorkeakouluissa. Metropoliassa on pidetty rakennusalan opiskelijoille esimieskursseja, joille on ollut valtava kysyntä. Peabin koulutusyhteistyö ammattikorkeakoulujen kanssa jatkuu edelleen.
Työelämäyhteydet lisäävät houkuttelevuutta
Rakennusalan suosio on heilahdellut ennenkin. Rakennusalan houkuttelevuus koki 1990-luvun laman seurauksena nopean pudotuksen, ja hakijamäärät oppilaitoksiin romahtivat. Myös nousuja on nähty – 2000-luvun vaihteessa rakennusalan suosio kohosi, kun rakennusalan yritykset ja oppilaitokset markkinoivat alaa yhdessä.
Rakennusalalle hakeutuvien opiskelijoiden määrä on 2000-luvun alun hyvistä vuosista valunut pikkuhiljaa alaspäin. Hakijamäärät ovat laskeneet siitä huolimatta, että viime vuosina on eletty noususuhdannetta ja työpaikkoja on ollut tarjolla.
”Kokemus osoittaa, että työelämän ja oppilaitosten yhteistyö on paras keino kohentaa alan mainetta. Kun opiskelijat pääsevät työelämään kiinni jo opiskelun aikana, heidän motivaationsa valmistua ja työelämäkyvyt paranevat. Opiskelijat myös hakeutuvat halukkaammin sellaisiin oppilaitoksiin, joilla on hyvät yhteydet alan yrityksiin”, sanoo yli-insinööri Arto Pekkala Opetushallituksesta.
Lisätietoja
Peab Oy
Toimitusjohtaja Mika Katajisto
p. 040 5701 025 tai s-posti: mika.katajisto@peab.fi
Peab Oy
Viestintä- ja markkinointijohtaja Ritva Mäenpää
p. 050 631 45 tai s-posti: ritva.maenpaa@peab.fi