”Korjausrakentaminen on mahtavaa ja merkityksellistä työtä, jonka lopputulos palkitsee”

Tuotantoinsinööri Roosa Närhi innostuu joka kerta, kun pääsee ratkomaan yllättäviä ongelmia. Ja niitä Peabin pääkaupunkiseudun korjausrakentamisen yksikössä työskentelevä Närhi kohtaa. ”Työ on kaikkea muuta kuin tylsää. Aina, kun vanhoja rakenteita puretaan, vastaan tulee jotain odottamatonta. Ne hetket ovat hienoja, kun pyrimme voittamaan yhdessä vaikeudet ja onnistumme siinä.”

Onnistuminen perustuu keskinäiseen luottamukseen. Ihmisiä pitää arvostaa, vaikka olemme erilaisia. Isoimpia oivalluksiani Peabilla ovat olleet yhdessä tekemisen, tiedon jakamisen sekä vastuun antamisen ja kantamisen voima. Rakentaminen jos mikä on joukkuelaji. Hyvässä, rennossa ja kannustavassa työyhteisössä jokainen haluaa tehdä parhaansa. Rehellinen vuorovaikutus motivoi, ja se tekee työstä merkityksellistä.

Rakennusala tarjoaa monipuolisia työtehtäviä. Lukioaikana arkkitehtuuri kiinnosti minua. Olen kuitenkin ollut aina käytännönläheinen ja enemmän tekninen kuin taiteellinen. Jatko-opintoja miettiessäni vaaka kallistui rakennustekniikan puolelle. Olen tyytyväinen päätökseeni lähteä lukemaan sitä Aalto-yliopistoon Espoon Otaniemeen. Ajattelin myös, että diplomi-insinöörinä löydän rakennusalalta varmemmin kiinnostavia töitä kuin arkkitehtinä.

Tiedonnälkä ja halu kasvaa ammattilaisena ovat vahvistuneet. Tulin Peabille harjoittelijaksi opintojeni alkuvaiheessa. Sain avustaa vastaavaa työnjohtajaa ja työmaainsinööriä. Jatkoin työntekoa opintojen ohella, useamman kesän ja talvisin osa-aikaisena. Pääosin hoidin harjoittelijana työmaainsinöörin tehtäviä: opin paljon viikkosuunnittelusta, työnjohtopalavereista ja työturvallisuudesta. Oli innostavaa saada enemmän vastuuta sitä mukaa, kun osaamiseni kasvoi.

Korjausrakentaminen on kaikkea muuta kuin tylsää. Tein diplomityöni Peabille korjausrakentamisesta, ja sain tuotantoinsinöörin paikan. Teemme niin linjasaneerauksia, toimitilojen peruskorjauksia kuin vanhojen arvorakennusten käyttötarkoitusten muutoksia. Korjausrakentamisen maailma on valtavan kiinnostava. Aina, kun rakenteita aletaan purkaa ensimmäistä kertaa, vastaan tulee yllätyksiä. Se on hyvässä mielessä haaste. Ongelmanratkaisu on mukavaa puuhaa.

Rakennuksilla yksikään päivä ei ole samanlainen. Hankkeet ovat yleensä laajoja ja monimutkaisia. Vaikka saneeraamme yhdessä, kyky itsenäiseen työskentelyyn ja päätöksentekoon ovat tuotantoinsinöörin tärkeimpiä taitoja. Hallittavana on isoja kokonaisuuksia, ja ajoittaista epävarmuutta ja painetta on opittava sietämään.

Olen päässyt mukaan upeisiin porukoihin. Jokaisessa projektissa on ollut älyttömän hyvä yhteishenki. Joku saattaa ajatella, että rakennusala on hierarkkista käskyttämistä, mutta näin ei Peabilla ole. Yksikkömme on melko nuori, eikä kukaan ole ikinä sanonut minulle, että ”näin olemme aina tehneet”. Päinvastoin, olen kokenut, että meitä kannustetaan avoimuuteen, innovatiivisuuteen ja kyseenalaistamiseen. Aina asiat eivät suju ennakkosuunnitelmien mukaan. Haasteita kohdatessamme ratkomme ne yhdessä. Ne hetket ovat hienoja, kun pyrimme voittamaan yhdessä vaikeudet ja onnistumme siinä.

Uskalla kysyä, puuttua ja auttaa. Jos jokin asia mietityttää, kysy rohkeasti. Jos näet epäkohtia, avaa suusi. Jos voit auttaa, tarjoa apuasi. Näitä oppeja haluaisin siirtää rakennusalasta kiinnostuneille nuorille. Kannustan opiskelijoita reippauteen, oma-aloitteisuuteen ja hakemaan sinnikkäästi harjoittelupaikkaa. Koin harjoitteluajan todella hyödyllisenä: näin omin silmin, mitä kaikkea työ voi olla. Erilaisia työnkuvia on laaja kirjo, ja jokainen löytää varmasti oman paikkansa. On esimerkiksi loputon määrä tehtäviä, joita rakennusalan diplomi-insinööri voi tehdä.

Haluan olla rakentamassa parempaa yhteiskuntaa. Parhaillaan peruskorjaamme peruskoulua Helsingin Kalliossa. Tuntuu hienolta, kun voin käyttää osaamistani sen hyväksi, että nuoret pääsevät opiskelemaan turvallisiin, toimiviin ja terveellisiin tiloihin. Korjausrakentaminen on mieletöntä hommaa! On aina yhtä palkitsevaa, kun hanke on valmis ja saamme luovuttaa toimivan ja kunnolla tehdyn kokonaisuuden. Olen ylpeä ammatistani. Kaveriporukassani vitsaillaan, kuinka aina mainostan, miten mahtavaa työtä saan tehdä.

Urani Peabilla:

2015 harjoittelijana

2019 diplomityöntekijänä

2019– tuotantoinsinöörinä

”Rakennusalalla vain taivas on rajana – hyvät työntekijät löytävät aina oman paikkansa”

Aleksi Hokkanen aloitti kahdeksan vuotta sitten Peabilla haalariharjoittelijana ja työskentelee nyt työnjohtajana. ”Peab tukee ja kannustaa työntekijöitään kasvamaan ja kehittymään. Koko rakennusala uudistuu valtavaa vauhtia. Parasta on, että joka päivä saa oppia jotain uutta”, hän sanoo.

Uralla kehittyminen vaatii ihmisten ymmärtämistä

Tampereen yksikönjohtaja Kalle Kulmala on tehnyt lähes 20-vuotisen Peab-uransa aikana töitä 12 eri nimikkeellä. Hänelle on karttunut jokaisella portaalla mukaan arvokkaita oppeja esimiehiltä, kollegoilta ja alaisilta. Kulmala on kasvanut peabilaiseksi ihmisten mukana.

Arvosta toisia ihmisiä ja 9 muuta oppiani työelämässä menestymiseen

Ilkka Laakeristo aloitti kymmenen vuotta sitten Peabilla ja työskentelee nykyään korjausrakentamisen yksikönjohtajana. Monet eri tehtävät ja haastavat projektit ovat opettaneet hänelle paljon.

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivustoon hyväksyt evästeiden käytön.