Enemmän kuin sairaala M-talo uudistaa psykiatrista hoitoa

Seinäjoelle rakennettu Mahdollisuuksien talo eli M-talo istuu tontilleen kuin hansikas. Peabin työpäällikkö Harri Järvinen ja projektipäällikkö Ari-Pekka Taini olivat tekemässä rakennusta, joka tunnetaan psykiatrisen hoidon edelläkävijänä.

Tietoja kohteesta

  • Hanketyyppi : Sairaala
  • Rakennusaika : 2019-2021
  • Urakkamuoto : Pääurakka
  • Laajuus : 27 354 brm2 / 113 929 brm3
  • Paikkakunta : Seinäjoki

”Kuulemme tässä tilaisuudessa historian siipien havinaa. Käsillä on eteläpohjalaisen erikoissairaanhoidon ja koko eteläpohjalaisen terveydenhuollon historian merkkipaalu. Seinäjoen keskussairaalan psykiatrisille toiminnoille on saatu uudet modernit, komiat toimitilat.”

Näin aloitti tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen puheensa M-talon eli Mahdollisuuksien talon vihkiäisissä marraskuussa 2021. Kurvisen mukaan olemme kansakuntana kulkeneet pitkän matkan mielen sairauksien häpeämisestä kohti hyväksyntää.

Häpeästä ei M-talossa ole jälkeäkään. Näyttävä rakennus sijaitsee Seinäjoen sairaala-alueella Kyrkösjärven rannalla. Alustava päätös M-talon rakentamisesta tehtiin vuonna 2008. Itse rakentaminen alkoi maaliskuussa 2019.

Kutsuvieraiden joukossa Kurvisen puhetta kuuntelemassa istuivat myös Peabin työpäällikkö Harri Järvinen ja projektipäällikkö Ari-Pekka Taini.

”Olo toki juhlallinen, mutta myös helpottunut. Menihän vaativa urakassa kaikki hyvin. Alusta asti meille oli selvää, että M-talo on sekä innostava että haastava kohde. Oli todella hienoa päästä toteuttamaan tällaista Etelä-Pohjanmaan kehityksen merkkipaalua, joka siirtää psykiatrisen hoidon suoraan seuraavalle vuosikymmenelle”, toteaa Harri Järvinen. 

Palkitsevinta tässä kohteessa oli nähdä ja kokea ammattitaitoisen työmaahenkilökunnan ja työmaata tukevan Peabin muun organisaation yhteistyön sujuvuus.

Harri Järvinen, työpäällikkö, Peabilla vuodesta 1998

Jo tarjousvaiheessa Peabilla tehtiin perusteellinen ennakkosuunnittelu, jossa mietittiin tarkkaan valmiiksi muun muassa työmaan tekniikka, lohkotus ja aikataulut.

”Tiesimme, että rungon tekemiseen liittyy monia vaativia vaiheita. Kun päätös sitten tuli, pääsimme kunnolla tehtyjen suunnitelmien ansiosta aloittamaan työt viikossa”, kertoo Ari-Pekka Taini.

Työmaan vetäminen korona-aikana oli vaativaa, mutta kaikki sujui hyvin. Tilaajan eli Seinäjoen terveysteknologiakeskuksen valvojat työskentelivät työmaalla koko ajan, joten vuorovaikutus oli jatkuvaa ja asioita mietittiin yhdessä.

”Kävin työmaalla päivittäin, ja aina tuli hyvä mieli. Kaikki hoitivat työsarkansa hyvin. Tällaisessa isossa hankkeessa organisaation toimivuus on ensiarvoisen tärkeää. Roolien ja vastuiden pitää olla selkeitä. Tämän hankkeen kokoluokasta kertoo paljon se, että työmaalla työskenteli yhteensä tuhat eri ihmistä”, kertoo Harri Järvinen.

Peabilaisten suuri hetki hankkeessa oli vaativan rungon valmistuminen edellä aikataulua. Yksikään mahdollisista riskeistä ei toteutunut ja tilaukset sekä toimitukset onnistuivat sataprosenttisesti.

”Talo rakennettiin viidessä lohkossa. Runkoa rakennettaessa oikea-aikainen vaiheistus oli avainasemassa. Mietimme tarkkaan muun muassa nostureiden käyttöä. Sisävaiheessa materiaalien nostot olivat hankalia, koska meillä ei ollut tarpeeksi sopivia haalausaukkoja. Myös lämmitykset ja sateensuojat piti miettiä tarkkaan”, kertoo Ari-Pekka Taini.

M-Talosta haluttiin tehdä mahdollisimman kodinomainen paikka. Yhden hengen viihtyisät potilashuoneet ja huoneet myös perheenjäsenille ilmentävät täysin uudenlaista ajattelua. Asiantuntijoiden mukaan omalla huoneella, suihkulla ja vessalla on merkitystä kuntoutumisen edistymiselle

”Materiaalien ja erilaisten teknisten ratkaisujen kirjo oli valtava. Tarjolla ei todellakaan ole vain valkoista seinää, vaan huoneissa suositaan esimerkiksi valokuvatapetteja. On myös tutkittu, että oikeanlainen valaistus auttaa toipumaan. Potilashuoneissa valo onkin aamulla kylmähköä, mutta lämpenee rauhoittavaksi oranssiksi iltaa ja yötä kohti”, sanoo Ari-Pekka Taini.

M-talo rakennus on puhtausluokassaan vaativinta tasoa. Rakentaminen pitikin suunnitella niin, että pölyävää työtä ei tehty väärän aikaan väärässä paikassa. Myös materiaalivaatimukset olivat korkeinta tasoa.

”Kaiken kaikkiaan tuntui siltä, että olimme tekemässä rakennusta, jossa ihmisten on hyvä olla. Rakentamisen aikana mukana oli niin tulevaa henkilökuntaa kuin kokemusasiantuntijoitakin. Heiltä saimme paljon arvokasta tietoa”, kertoo Ari-Pekka Taini.

M-talo on paljon muutakin kuin sairaala. Talossa on kaikille avoimet kirjasto, ravintola ja liikuntasalit sekä kahvila-ravintola.