Peab-opettaja Jari Tyni järjesti yli 170 nuorelle kokemuksen rakennusalasta, kun hän tapasi Porvoon Pääskytien koulun kahdeksasluokkalaisia. Oppilaat pääsivät kokemaan rakentamisen riemua kokoamalla kisahengessä Ikean laatikoita. ”Kaikki olivat innokkaasti mukana. Uskon, että juuri elämyksellisyydellä saamme nuoret kiinnostumaan rakennusalasta”, Tyni sanoo.
”Kuinka turvallista on raksalla? Kuinka paljon tyttöjä on alalla? Paljonko työssä tienaa? Olipa mahtavaa päästä pitkästä aikaa tapaamaan nuoria ja vastaamaan heidän kysymyksiinsä rakennusalasta!
Aloitin työni Peab-opettajana kesällä 2020. Odotin innoissani etenkin kouluvierailuja, jotta pääsen puhumaan lempiaiheestani: miksi rakentaminen ja työmaat imaisivat aikoinaan minut otteeseensa ja minkä takia rakennusala on niin kiinnostava, monipuolinen ja turvallinen valinta. Reippaat ja motivoituneet tekijät työllistyvät nopeasti.
Harmi, että koronarajoitusten takia ensimmäisen Peab-ope-vuoteni kouluvierailut voi laskea yhden käden sormilla. Siksi olinkin niin innostunut päästessäni tapaamaan Porvoon Pääskytien koulun kahdeksasluokkalaisia ennen lukuvuoden loppua. Mukanani oli nuorten maailman hyvin tunteva Janne Suntio, joka työkseen innostaa ihmisiä rakennusalalle alamme yrityksiä edustavassa Rakennusteollisuus RT:ssä.
Järjestimme neljän päivän aikana oppilaanohjauksen tunneilla elämyksellisen kokemuksen rakennusalasta yli 170 nuorelle.
Oli hienoa huomata, kuinka uteliaita ja avoimen kiinnostuneita kaikki aiheesta olivat. Kukaan ei nyrpistellyt, vaan kysymyksiä sateli. Nuoret myös näyttivät, etteivät ota kaikkea tietoa vastaan valmiiksi pureskeltuna, vaan tekivät monia oivaltavia jatkokysymyksiä.
Ilmassa oli myös kiihkeää rakentamisen iloa, kun kokosimme muutamien luokkien ja ryhmien kanssa Ikean laatikoita 3–4 hengen ryhmissä ja kisahengessä.
Opiskelijat pukivat päälleen Jannen tuomat kypärät, suojalasit, turvaliivit ja työhanskat. Rakentamisessa oli työkaluina Ikean ohje, ruuvimeisseli sekä akkuporakone. Kaikki suoriutuivat tehtävästä hyvin ja olivat innokkaasti mukana.
Pääskytien koulun nuoret saivat rautaisannoksen tietoa rakennusalasta, sen työvoimatarpeesta, houkuttelevuudesta, turvallisuudesta ja koulutusmahdollisuuksista elämyksellisen tekemisen ohessa.
Alalla on huutava pula kunnon rakentajista
Mitä nuoret sitten halusivat tietää? Kerroin, että rakennuksilla on todella turvallista. Työmailla tehdään jatkuvasti turvallisuushavaintoja ja viikoittain työsuojelutarkastuksia eli TR-mittauksia. Esimerkiksi Peabin Vaasan-hankkeissa ei ollut yhtään työtapaturmaa vuonna 2020. Rakennustyömailla on myös nykyisin todella siistiä – sekin liittyy työturvallisuuteen.
Tyttöjä tulee rakennusalalle ilahduttavasti koko ajan enemmän: insinööritehtävissä heitä on jo aika hyvin, mutta rakentajina vielä liian vähän. Teemme Peabilla kovasti töitä sen eteen, että saisimme innostettua lisää tyttöjä alalle.
Palkka-asiat kiinnostavat aina – myös Porvoon kasiluokkalaisia. Ilokseni sain kertoa, että palkkataso on oikein mukava. Hyvä ammattityöntekijä voi päästä jopa 4000 euron kuukausiansioihin.
Hauskaa oli, kun yksi tuttu poika kysyi, että minkälaisia tyyppejä sinne raksalle oikein halutaan. ”Juuri sellaisia kuin sinä. Reippaita ja ahkeria sekä sellaisia, joilla on ammattiylpeyttä ja asenne kohdillaan”, vastasin.
Rakennustyömailla on jopa huutava pula kunnon työntekijöistä. Etenkin pääkaupunkiseudulla töitä riittää hyville tyypeille, sillä rakentamisen määrä kasvaa lähivuosina merkittävästi.
Kiinteistö- ja rakennusala työllistää Suomessa noin 250 000 henkilöä. Toki suhdanteet vaihtelevat, mutta yksi on varmaa: rakentaminen ei lopu ikinä. Aina rakennetaan uutta ja korjataan vanhaa.
Työtä tehdään hyvällä meiningillä ja toisia kunnioittaen
Senkin halusin kertoa, että työmailla on aidosti hyvä meininki. Jokaisen panos on tärkeä – kirvesmiehestä vastaavaan työnjohtajaan. Kaikki kantavat oman vastuunsa ja ammattitaitoa arvostetaan. Työmaalla pääsee tutustumaan valtavaan kirjoon erilaisia ihmisiä, mikä kartuttaa sosiaalisia taitoja ja opettaa paljon. Uudet tekijät otetaan positiivisesti mukaan porukkaan. Huumori auttaa yli tiukemmistakin tilanteista.
Jalkautuminen nuorten pariin on todella tärkeää. Siksi Peab-opettajana toiminkin. Kun kiinnostus saadaan sytytettyä, alasta innostuneimmat ovat parhaassa tapauksessa jo muutaman kuukauden päästä TET-harjoittelijoina työmailla ja puolentoista vuoden päästä rakennusalan opinnoissa toisella asteella.
Toimin linkkinä työmaiden ja oppilaitosten välillä. Porvoossakin kerroin alan ammattikoulutuksesta ja tutkinnon suorittamisesta.
Opiskelu tapahtuu sekä koululla että rakennuskohteissa: työmaalla opiskelijan ohjaajana ja apuna on aina alan ammattilainen. Työpaikkaohjaaja opettaa, neuvoo ja huolehtii. Nohevat voivat päästä oppisopimukselle ja saada palkkaa samalla, kun kehittävät ammattiosaamistaan. Ammattiopistosta voi väyläopintojen kautta jatkaa halutessaan korkeakouluun ja yliopistoon.
Janne Suntio puhui nuorille lisäksi alan vaikuttavuudesta ja ympäristöasioiden merkityksellisyydestä, kuten materiaalien kehittämisestä ja kierrättämisestä. Rakennettu ympäristö on hyvinvointimme perusta. Meille molemmille jäi hyvä fiilis vierailusta – oli hienoa tarjota koululaisille rautaisannos rakennusalan tietoutta!
Kun koronapandemia hellittää, pääsen jatkamaan tiiviimmin yhteistyötä nuorten kanssa. Maltan tuskin odottaa Jannen syksyksi puuhaamia Avoimet työmaat -päiviä. Silloin monet oppilaat ympäri Suomea pääsevät kokemaan ja näkemään, mitä kaikkea kiinnostavaa rakennustyömaalla tapahtuu. Suunnittelemme muun muassa muutamaa vierailua Peabin pääkaupunkiseudun työmaille.”
Kiinnostuitko Peab opettajasta? Ota yhteys Jariin tai lue lisää täältä.