Peabin korjausrakentama Espoon Kannusali sai esteettömyyspalkinnon

Peabin korjausrakentama Kannusali Espoossa on konsertteihin sekä teatteri- ja elokuvaesityksiin suunniteltu areena, joka sijaitsee väestönsuojassa. Kannusali palkittiin esteettömyydestä, sillä se on maanalaisesta sijainnistaan huolimatta helposti kaikkien kaupunkilaisten ja vierailijoiden saavutettavissa.

Espoon kaupungin näyttämö ja tapahtumatila Kannusali on louhittu ja rakennettu Espoon keskuksessa sijaitsevaan väestönsuojaan alun perin 1980-luvun alkupuolella. Tila peruskorjattiin vuoden 2020 aikana. 

Heti valmistumisen jälkeen Kannusali palkittiin Espoon Vuoden esteetön teko -kilpailussa. Hyvin suunnitelluilla ja toteutetuilla ratkaisuilla salista saatiin paremmin toimiva ja esteetön.  

Aiemmin saliin ei päässyt pyörätuolilla samaa reittiä muiden kanssa, vaan kierto oli hankala. Nyt tilaan rakennettiin hissi, luiska, siltoja ja yläparven pyörätuolipaikat. 

Vinolattia muutettiin pinoutuvaksi 

Aiemmin vain teatteritilana toimineen salin loivasti nousut katsomo purettiin pois ja salin lattiaa louhittiin ja rakennettiin tasalattia. Näin tilasta tuli muuntautuva monikäyttösali, jonka teleskooppikatsomo voidaan tarvittaessa koota pieneen tilaan seisomapaikkoja vaativan konsertin tai muun ison tapahtuman järjestämiseksi. 

Uudessa katsomossa on 221 istumapaikkaa ja tarvittaessa saliin mahtuu tasalattialle 300 katsojaa. 

”Vinolattian purku ja uudelleenrakentaminen oli suurin yksittäinen työ”, sanoo Peabin Työpäällikkö Tero Vehmaa. 

Varsinaisen salitilan lisäksi korjauksessa uudistettiin pukuhuonetilat sekä tehtiin sisäilmakorjauksia. Lattia kunnostettiin kestämään entistä paremmin maanalaisen tilan kosteutta. 

Maanalainen rakentaminen sujui suunnitellusti 

Tilan sijainti maan alle louhitussa väestönsuojassa asetti haasteita rakentamiselle. 

”Tällaisissa paikoissa on suunniteltava hyvin tarkkaan, miten ja millaisilla koneilla tilassa pystytään operoimaan ja miten esimerkiksi koneiden pakokaasut saadaan ohjattua turvallisesti ulos työskentelyn aikana”, Tero Vehmaa kertoo. 

Samassa väestönsuojassa Kannusalin kanssa on Espoon kaupungin muitakin liikunta- ja kulttuuritiloja. Kuntosali, palloilukentät, yleisurheilukenttä ja muut Kannusalin ulkopuoliset tilat olivat osan rakennusajasta normaalissa arkikäytössä, joten myös muut käyttäjät tuli huomioida tarkasti hankkeen läpiviemisen aikana. 

Haasteista huolimatta projekti vietiin läpi suunnitellussa aikataulussa. 

Myös Espoon kaupungin toimeksiannosta projektinjohdosta vastannut Genpro Solutions Oy:toimitusjohtaja ja projektinjohtaja Pirjo Kemppi-Virtanen kehuu työtä.  

”Varauduimme tekemään haastavaa maanalaista kohdetta niin, osa siitä on samanaikaisesti käytössä. Peabin työnjohto oli koko ajan hienosti selvillä asioista ja yhteistyö sujui erittäin hyvin. Tilaaja on tyytyväinen lopputuotteeseen. Mitä muuta voisi toivoa?” 

Sekä Tero Vehmaa että Pirjo Kemppi-Virtanen sanovat kaikkien osapuolten kerryttäneen hyvää osaamista hankkeen aikana. 

”Meillä on nyt aiempaa useampia malleja maanalaisessa tilassa toimimiseen: Kun louhitaan ja avataan lattioita ja käsitellään maaperää, työkoneet on valittava harkiten. Korvausilma oli haettava kauempaa ja oli tehtävä alipaineistuksia. 

Kuvia kohteesta:

espoo-kannusali-kuva2.jpg

espoo-kannusali-kuva3.jpg

espoo-kannusali-kuva4.jpg

Korjausrakentaminen Peabilla

Olemme remontoineet useita kymmeniä suomalaisia kiinteistöjä: asunto-osakeyhtiöiden linjasaneerauksia, yritysten ja julkisen sektorin organisaatioiden toimitilojen peruskorjauksia sekä vanhojen mutta arvokkaiden rakennusten käyttötarkoitusten muutoksia. Lue lisää!

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivustoon hyväksyt evästeiden käytön.