Peab-konserni tukee ”Better shelter” -pakolaisasuntojen toimittamista eri puolille maailmaa yhteistyössä UNHCR:n kanssa

Better Shelter -asunto – UNHCR:n terminologiassa Refugee Housing Unit – on ruotsalaisen voittoa tavoittelemattoman Better Shelter -yrityksen innovaatio.

Asunnon nykyinen muoto ja materiaalivalikoima kehitettiin testaamalla useita prototyyppejä eri maissa ja erilaisissa ilmasto-oloissa. Asunnon oli suojattava sekä kuumuudelta että kylmältä, jotta se toimisi yhtä hyvin talvisen Pohjois-Irakin lumipyryssä kuin Kenian paahtavassa helteessä. Pakolaisilta tiedusteltiin, mikä heille oli tärkeintä, ja asunnon rakenne ja toiminnot kehitettiin näiden tarpeiden pohjalta.

Lopputuloksena on pinta-alaltaan 17,5 m2:n kokoinen talon kaltainen rakenne, joka voidaan pystyttää mihin tahansa. Asuntoon ei tarvita muita materiaaleja, ja se voidaan siten pystyttää myös paikkoihin, joissa luonnonvarat ja rakennusmateriaalit ovat rajalliset. Asunto on modulaarinen hätäasunto ja niin kutsuttu ”transitional shelter”, pidempiaikainen koti, joka parantaa asumisen turvallisuutta pakolaisaikana. Se on asumisratkaisu laajamittaisiin pakolaistilanteisiin, joissa saa rakentaa vain tilapäisiä rakenteita.

Asunto toimitetaan kahdessa litteässä paketissa, jotka sisältävät kaikki tarvittavat työkalut. Kaksi henkilöä voi pystyttää yhden Better Shelterin 5–6 tunnissa. Talon asennus ei edellytä erityistaitoja tai muita työkaluja. Asunto koostuu maahan kiinnitettävästä galvanoidusta teräsrungosta ja UV-säteilyltä suojaavista muovipaneeleista, joista muodostuvat seinät ja katto. Talo voidaan asentaa suoraan maapohjan päälle tai sementtialustalle.

Better Shelterissä voi asua vähintään viisi henkilöä. Asunnossa on neljä ikkunaa, neljä venttiiliä ja lukittava ovi. Katolla oleva aurinkopaneeli tuottaa virtaa integroituun kattolamppuun, ja USB-pistoke mahdollistaa elektroniikkalaitteiden, kuten matkapuhelimien, lataamisen. Asunto voidaan mukauttaa moniin erilaisiin ympäristöihin ja tarpeisiin. Modulaarisuuden ansiosta asunnon jokainen yksittäinen osa voidaan rikkoutuessaan vaihtaa uuteen, ja asuntoja voidaan myös yhdistää, jolloin saadaan suurempia rakenteita. Tällaisia kokonaisuuksia voidaan käyttää esimerkiksi sairaanhoitoyksikköinä tai päiväkoteina. Asunnon käyttöaika on vähintään kolme vuotta, mikä on pitkä aika verrattuna esimerkiksi perhetelttaan, joka kestää keskimäärin vuoden.

Viime vuoden aikana Better Shelter pystyi toimittamaan UNHCR:lle yhteensä 14 393 asuntoa, jotka toimitettiin 20 eri maahan.

Hemsida_unhcr_2021_eng.png